Ralf Sluijs: “Zweem van geheimzinnigheid en integriteitsschendingen neem je alleen weg met transparantie”
Een lang slepende kwestie tussen de gemeente Den Haag en bouwer VolkerWessels over de betaling van ruim zes ton is nog steeds niet afgewikkeld. De gemeente is niet van plan de zaak te schikken, zo bleek dinsdag bij een verhoor door de commissie die onderzoek doet naar de bouw en budgetoverschrijdingen van cultuurpaleis Amare. Veel informatie hierover ligt nog altijd in de kluis van het Haagse stadhuis waardoor de discussie met geheimzinnigheid omgeven wordt. Hart voor Den Haag eist nu dat de stukken openbaar gemaakt worden.
Al langer speelt de vraag: heeft de gemeente VolkerWessels een heuse kerk aangeboden ter compensatie van het financiele ongemak? Oud-topambtenaar Henk Harms verklaarde tijdens zijn verhoor glashelder: ‘nee’. Vier bouwambtenbaren hebben bij de gemeente echter het tegendeel verklaard, zo stelde de commissie vast. Volgens één van deze ambtenaren had VolkerWessels-directeur Van Hoeven gezegd dat hij een ‘herenakkoord’ had over de ontwikkeling van de kerk. En dat toenmalig VVD-wethouder Boudewijn Revis daarvan wist. Maar ook die ontkende dat twee weken geleden, bij de enquêtecommissie. De kerk maakte deel uit van het integriteitsonderzoek dat recherchebureau Hoffmann, in opdracht van de gemeente, naar de topambtenaar deed. Dat onderzoeksrapport ligt al sinds mei 2020 in de kluis van de gemeente Den Haag die destijds slechts een verklaring van enkele alinea’s naar buiten bracht.
Gotspe
Een ‘gotspe’ vindt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag die zich al jaren in de kwestie vastbijt.“De zweem van geheimzinnigheid en integriteitsschendingen neem je alleen weg met het betrachten van transparantie”, zegt Sluijs die sterk het vermoeden heeft dat de topambtenaar destijds geslachtofferd is om de politiek verantwoordelijken uit de wind te houden. “NRC schreef in 2020 al dat toenmalig wethouder Revis op de hoogte zou zijn geweest van bedenkelijke toezeggingen. Aan handelingen van een ambtenaar liggen altijd politieke wensen ten grondslag waarvoor ook een politieke verantwoordelijkheid gedragen dient te worden. Om onze controlerende rol in deze te kunnen vervullen, dient de raad dan ook over alle relevante stukken te kunnen beschikken”, zegt Sluijs die het college verzoekt om de kluis te openen en de documenten alsnog met de gemeenteraad te delen.