Raadslid Roopram: “Vrijwilligers beleid college terug naar tekentafel”

Volgens het *Vrijwilligersbeleid 2020 – 2023 zijn er maar liefst 185.000 Hagenaars die zich belangeloos en onbetaald inzetten voor een ander. Het doel van het Vrijwilligersbeleid is het verder versterken van het vrijwilligerswerk dat door vele inwoners wordt uitgevoerd.

“Een mooi plan het Haags Vrijwilligersbeleid en goed om de waarde van het vrijwilligerswerk zichtbaar te maken. Maar hoe wil je vrijwilligers werven indien de mogelijke kosten die de vrijwilligers maken niet worden vergoed?”, vraagt Hart voor Den Haag / Groep de Mos gemeenteraadslid Janice Roopram zich hardop af.

In de subsidievoorwaarden van ‘Samen Sociaal en Vitaal’, staat namelijk aangegeven dat het volgende niet wordt vergoed: de vergoeding van kosten van vrijwilligers zoals vrijwilligersvergoeding, onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding en OV-reistegoed; de kosten voor de verzekering van vrijwilligers; en de kosten van Verklaringen Omtrent het Gedrag van vrijwilligers (VOG). Bij de raadsvergadering van 10 juni heeft Roopram namens haar fractie de motie ingediend ‘Vrijwilligerswerk mag geen geld kosten’. Deze motie heeft het niet gehaald door tegenstem van de fracties VVD, D66, CDA, GL en PvdA. De subsidieregeling ‘Samen Sociaal en Vitaal Den Haag is door het college vastgesteld.

Hart voor Den Haag werd benaderd door het Platform Zorgvrijwilligers Den Haag met onder meer de mededeling dat ze niet betrokken zijn bij het opstellen van de subsidieregeling ‘Samen Sociaal en Vitaal’. “Het platform wordt wel ‘voor de vorm’ benoemd in het actieprogramma Haags Vrijwilligersbeleid 2020 – 2023 maar ze daadwerkelijk betrekken bij het opstellen van de subsidieregeling, daar doet het stadsbestuur niet aan. Het is werkelijk waar onbegrijpelijk, het platform vertegenwoordigt wel 15 organisaties met meer dan 2000 vrijwilligers!”, aldus Roopram. Het platform heeft een brief gericht aan de gemeenteraad en hierin spreken de leden hun grote zorgen uit over de gevolgen van de invoering van de nieuwe subsidieregeling en verzoekt het stadsbestuur om deze regeling op te schorten.

In een spoeddebat (afgelopen donderdag) heeft Roopram gesteld dat het stadsbestuur met de nieuw gekozen methode juist meer concurrentie tussen de diverse organisaties veroorzaakt. Het principe wie het eerst komt, het eerst maalt, is leidend en niet de inhoud. Waarom flexibele vrijwilligers hoger gewaardeerd worden dan de zorgvrijwilligers die zich langdurig inzetten voor iemand die kwetsbaar is en of het stadsbestuur nu wél in gesprek zal gaan met o.a. Platform Zorgvrijwilligers. “Deze subsidieregeling kan de prullenmand in! Vrijwilligerswerk mag geen geld kosten en de brief van het Platform mag het stadsbestuur niet negeren. Inzet is en blijft om

de subsidieregeling ‘Samen Sociaal en Vitaal’ op te schorten en in overleg met onder meer het Platform Zorgvrijwilligers Den Haag te komen tot een betere subsidieregeling in het belang van de parels van onze stad, de vrijwilligers en de daarbij maatschappelijk betrokken organisaties,” aldus Roopram.