Raadslid Rita Verdonk: “Na 5,5 jaar beleid van wethouder Balster is de situatie op veel fronten juist verslechterd”
Hart voor Den Haag maakt zich flink zorgen over het welzijn van inwoners in de stad. De cijfers over armoede, eenzaamheid en criminaliteit laten volgens de grootste partij uit de gemeenteraad zien dat het welzijnsbeleid van wethouder Martijn Balster (PvdA) de afgelopen 5,5 jaar weinig verbetering heeft gebracht. Aanstaande donderdag volgt het debat over welzijn in de stad, waar Verdonk de wethouder aan de tand voelt.
“Met alle miljoenen die in welzijn worden gestoken, mogen we toch verwachten dat Den Haag er sociaal sterker voor staat? Maar de feiten laten het tegenovergestelde zien,” stelt Verdonk.
Zorgwekkende trends
De sociale cohesie in Den Haag staat onder druk, vooral in stadsdelen als Escamp, Laak en Centrum. Wijken zoals Morgenstond, Moerwijk en Transvaal scoren lager dan een 5 op leefbaarheid en samenhang tussen bewoners. Dit is een verslechtering ten opzichte van 2021. Bovendien leeft 19% van de Haagse kinderen in armoede, tegenover 11% landelijk. “Dat betekent dat één op de vijf Haagse kinderen in een huishouden opgroeit dat nauwelijks kan rondkomen. Dat is onacceptabel,” aldus Verdonk.
Ook eenzaamheid neemt toe. Het percentage Hagenaars dat zich ernstig eenzaam voelt, steeg van 16,1% in 2021 naar 20,7% in 2022, met nog hogere cijfers in kwetsbare wijken. Ondertussen groeide het aantal daklozen, met name onder EU-migranten. “De signalen dat mensen steeds verder in de problemen raken, stapelen zich op, maar echte oplossingen blijven uit,” zegt Verdonk.
Criminaliteit en jeugdzorg onder druk
De veiligheidscijfers zijn eveneens reden tot zorg. Het aantal minderjarige verdachten is afgelopen jaren gestegen, net als het aantal geweldsincidenten en gevallen van winkeldiefstal. Politie en professionals in de wijk merken dat jongeren sneller worden geronseld door criminelen, en dat geweld steeds vaker escaleert. “We zien een harde realiteit in onze wijken: messenbezit neemt toe, jongeren belanden in de criminaliteit en er is te weinig effectieve preventie,” aldus Verdonk.
Gebrek aan visie en resultaten
Ondanks deze alarmerende trends ontbreekt volgens Hart voor Den Haag een concreet actieplan. “De wethouder presenteert vooral algemene en vage ambities, maar cijfers over resultaten blijven uit,” stelt Verdonk. “Een klein voorbeeld: een wijk kreeg de afgelopen jaren een extra pop-up Servicepunt XL, maar hoeveel mensen daar dan daadwerkelijk gebruik van maken, blijft onduidelijk. Daar een getal bij zetten moet toch niet zo moeilijk zijn.”
Ook de aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport ‘Werk aan Welzijn’ zijn nog steeds niet ingevuld. De wethouder stelt op schema te liggen met de uitvoering, maar er ontbreken voortgangsrapportages. “Hoeveel opbouwwerkers of jongerenwerkers hebben we eigenlijk nodig per wijk? Waar worden ze precies ingezet? We krijgen daar geen duidelijk antwoord op. Hoe kun je dan verwachten dat je problemen nu en in de toekomst effectief oplost?” vraagt Verdonk zich af.
Een kritische blik op het beleid
Hart voor Den Haag roept het college op om concrete resultaten te leveren en welzijnsgelden effectiever in te zetten. “Als we na 5,5 jaar alleen maar negatieve tendensen zien, moeten we ons afvragen of we op de goede weg zitten. De wethouder heeft nog 8 maanden te gaan, hij moet aan de bak” besluit Verdonk.