Raadsleden De Mos, Sluijs en Bom: “Het heeft er alle schijn van dat zij opdraaien voor peperduur Amare.”

Er dreigt een enorme kaalslag plaats te vinden onder de middelgrote- en kleinere Haagse culturele gezelschappen. In het nieuwe voorstel voor het beleidskader van cultuurwethouder Bruines (D66) hebben ze fors minder geld te verdelen terwijl er miljoenen naar Amare stromen om de exploitatie van het gebouw rond te krijgen. Hart voor Den Haag spreekt over ‘desastreuze’ plannen en springt in de bres voor de kleinere instellingen.

“Een grote groep van 32 instellingen, die met elkaar voor enorm veel activiteiten zorgt in de stad, ontvangt gezamenlijk slechts 2,8% van het totale cultuurbudget”, zegt Ellen Vergunst die zakelijk leider is van het Ciconia Consort dat tevens deel uitmaakt van het Collectief Haagse Klassieke Muziekinstellingen. De kleine instellingen presteren veel meer per euro Haagse subsidie en hebben een groot aandeel in het totale culturele aanbod. Zo zorgen de zeven kleine organisaties van het collectief voor 100 concerten per jaar in Den Haag met bijna 13.000 bezoekers. Zij ontvangen daarvoor 455.000 euro subsidie uit de meerjarenbegroting en aanvullende Haagse projectsubsidies.

‘168 euro subsidie per bezoeker’
Ter vergelijking, Stichting Amare verzorgde in 2021 in totaal 212 concerten (Zuiderstrandtheater, Concertzaal Amare plus Nieuwe Kerk samen) en ontving daarvoor 5.672.000 euro Haagse subsidie. Amare bereikte daarmee 33.754 bezoekers. “Dat is 168,- euro subsidie per bezoeker”, zegt Bom die benadrukt dat daarbij ook een flink deel van de concerten van Amare uitgevoerd wordt op basis van zaalverhuur, waarbij Amare faciliteert en de huurder de kosten draagt voor de zaal, catering en kassadiensten. “Deze cijfers zijn natuurlijk uit een jaar met nog steeds drastische coronamaatregelen, maar de verschillen zijn enorm”, stelt Vergunst. “Er zou een andere oplossing moeten komen om het dure gebouw te financieren, cultuurgeld zou naar cultuur moeten gaan.”

Exploitatietekorten en duur gebouw
Hart voor Den Haag is niet te spreken over de verdeling van de subsidiegelden en trekt aan de bel om afbraak in de cultuursector te voorkomen. Drie jaar geleden heeft de partij, samen met andere partijen in de raad, voor elkaar gekregen dat de kleinere instellingen gesteund worden door de grotere wat in te laten leveren (1). “We zien nu echter dat D66-wethouder Bruines de botte bijl van partijgenoot en voorganger Van Asten weer ter hand heeft genomen om het culturele middenkader alsnog de nek om te draaien”, zegt raadslid Ralf Sluijs die samen met collega’s Richard de Mos en Coen Bom stelt dat het er alle schijn van heeft dat de kleintjes opdraaien voor het verlieslatende Amare. “Uit de voorbeelden van het Collectief blijkt dat het overgrote deel van de subsidie daar naar de exploitatie van het gebouw en beheerlasten gaan en er relatief weinig geld bij de uitvoerende cultuur terechtkomt. Maar we geven geen cultuursubsidies om een peperduur gebouw overeind te houden”, zeggen De Mos, Sluijs en Bom die vinden dat het exploitatietekort van Amare (jaarlijks circa 3 miljoen euro) nooit ten koste mag gaan van het kleine- en middenkader.

Eerlijker verdeling en vaste plek aan tafel
Hart voor Den Haag pleit voor een eerlijker en getrapt systeem van subsidiëring. “Waarbij de subsidieregeling wordt opgedeeld in verschillende categorieën met daaraan maximale bedragen gekoppeld. Daarbinnen lijkt 20-80 ons alleszins redelijk. Dus 20% van het totale cultuurbudget voor het midden- en kleinere kader en 80% voor de grotere instellingen. Voer ook tussentijdse visitatiegesprekken zodat instellingen waar nodig kunnen bijsturen”, zegt Bom die stelt dat dit ook recht doet aan de aanbevelingen uit het evaluatierapport wat de DSP-Groep (2) opstelde naar aanleiding van de vorige subsidieverdeling waar de raad ingreep om de kleintjes overeind te houden. De grootste partij pleit daarnaast ook voor een vaste plek voor het Collectief van kleinere instellingen aan de gesprekstafel met de wethouder. “Amare zit iedere week met de wethouder om de tafel maar de kleintjes moeten maanden wachten op een afspraak. Dat kan natuurlijk niet en dat moet dus anders. Zij vertegenwoordigen een cruciaal deel van het aanbod, met name in de wijken, en horen dus gewoon mee te kunnen praten”, besluiten De Mos, Sluijs en Bom.

Hart voor Den Haag vraagt een debat aan over het nieuwe beleidskader cultuur en wil het evaluatierapport daarbij betrekken.

—————-

(1) https://www.omroepwest.nl/amp/nieuws/4153865/haagse-raad-akkoord-grote-kunstinstellingen-leveren-in-om-kleinere-te-steunen

(2) https://www.dsp-groep.nl/wp-content/uploads/17RN-Evaluatie-Meerjarenbeleidsplan-KenC-Den-Haag-2021-2024.pdf

(Foto: Ciconia Consort)