In gesprek met ministers en burgemeester (DC) Paramaribo

Hart voor Den Haag vindt dat de banden met Suriname moeten worden versterkt. Om de economische kansen in kaart te brengen is, onder leiding van Richard de Mos, een delegatie op fact finding missie. (1)

Op maandag werden, ondanks een zwaar gemoed inzake de ramp in Den Haag, de eerste gesprekken gevoerd met ondermeer de Nederlandse ambassadeur, de burgemeester (DC) van Paramaribo, de minister van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken.
“Met de Nederlandse Ambassadeur in Suriname (dhr. Walter Oostelbos), die de situatie hier heel goed kent, spraken we over de enorme potentie van Suriname, de mogelijkheden maar ook de praktische belemmeringen bij het ondernemen hier. Over succesverhalen, maar ook over soms onbegrijpelijke knelpunten, de politieke situatie en het belang om vooral ook aandacht te geven aan ondernemen op micro niveau (MKB), iets wat wij ook nadrukkelijk willen,” aldus Hart voor Den Haag delegatieleider Richard de Mos.

Inspirerend

De minister van Buitenlandse zaken (dhr. Albert Ramdin) van Suriname schetste, in een inspirerend gesprek, welke maatregelen in de afgelopen jaren genomen zijn, welke uitdagingen er nog liggen en hoe die worden aangevlogen. Ook kwamen diverse concrete zaken en kansen aan de orde waar we vanuit de stad Den Haag op in kunnen spelen. De Mos: “De minister is zo vol vertrouwen over de toekomst van het land. Hij waarschuwde, weliswaar met een kleine knipoog, om niet te lang te wachten met het opzetten van handelsbetrekkingen: ‘Anders bent u te laat!’”

Stedenband Paramaribo

Er vond ook een belangrijk gesprek plaats met de burgemeester (DC, districtscommissaris) Ricardo Bhola van Paramaribo. “Een bevlogen man die staat voor zijn stad en vecht om ‘zichtbare’ verbetering wil realiseren aan gebouwen, groen, wegen. Een gesprek de bereikbaarheid van de stad, betere afvalverwerking en een centrum dat meer moet bruisen. Herkenbare onderwerpen waarbij ik me zeer in mijn element voel. We zijn nog lang niet uitgepraat en wellicht hebben we eind deze week een nieuwtje,” aldus De Mos.

Tenslotte werd een deel van de delegatie ontvangen op het ministerie van Economische zaken van Suriname. Er volgde een goed gesprek over obstakels die ondernemers, o.a. uit Nederland, ondervinden als ze in Suriname actief worden, en hoe eraan gewerkt wordt om met name administratieve rompslomp aan veel verschillende loketten te vergemakkelijken. “Herkenbare problemen. Andersom gesproken over ons idee om Den Haag als natuurlijke landingsplaats in te richten voor ondernemers uit Suriname, die hun producten naar Nederland willen brengen. Als stad met zoveel inwoners met een Surinaamse achtergrond zouden wij die ondernemers extra welkom moeten heten en extra moeten faciliteren. Daar wil ik me in de toekomst sterk voor maken.”

Foto: Surinaams Ministerie van BuZa. Minister Albert Ramdin met Richard de Mos

Richard de Mos op fact finding missie naar Suriname