Raadsleden De Mos en Dubbelaar willen capaciteit vrijspelen om veiligheid en leefbaarheid blijvend te kunnen waarborgen 

Hart voor Den Haag / Groep de Mos heeft een discussienota opgesteld met tien voorstellen die meer politiecapaciteit moeten kunnen vrijspelen of ervoor kunnen zorgen dat deze capaciteit effectiever wordt benut. Eén van de voorstellen is om handhavers bepaalde politietaken te laten overnemen. Om de capaciteitsproblemen het hoofd te bieden moet er ook gekeken worden in hoeverre agenten én handhavers (tijdelijk) verschoven kunnen worden van rustige- naar risicogebieden, waarbij politie- en handhavingsinzet prioriteit hebben.

“We komen in Den Haag 400 agenten tekort. Dit tekort leidt ertoe dat er te weinig toezicht op straat is, dat de aanrijtijden van de politie onaanvaardbaar toenemen en dat wijkagenten hun werk in de wijken niet kunnen doen omdat zij worden ingezet bij het afhandelen van meldingen”, aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar die de gemeenteraad in hun plan ‘Roeien met de riemen die we hebben’ een serie van beleidsvoorstellen in overweging geeft om meer politiecapaciteit vrij te spelen of ervoor kunnen zorgen dat de beperkte capaciteit effectiever wordt benut. Het grote tekort aan politieagenten speelt Den Haag al jaren parten en capaciteitsgebrek bij de politie is ook geen typisch Haags verschijnsel stellen beide raadsleden. “Politievakbonden hebben al meermaals de noodklok geluid, eerder dit jaar bleek dat agenten zelfs werd gevraagd (op vrijwillige basis) terug te keren van verlof en in mei 2019 werd duidelijk dat er landelijk 17.000 nieuwe agenten bij zullen moeten komen om de vergrijzing binnen het korps het hoofd te kunnen bieden”.

Out of the box oplossingen
De Mos en Dubbelaar hopen dat de gemeenteraad welwillend staat tegenover de uitwerking van de in de discussienota genoemde plannen. Een kleine greep uit de voorstellen: Het efficiënter doen van aangifte, het lokken van agenten door bijvoorbeeld voorrang op een woning te geven, het vaker gebruiken van cameratoezicht en drones, het werven van politievrijwilligers door middel van campagnes en het enthousiast maken van scholieren voor doorstroming van het middelbaar onderwijs naar de politieacademie.

“De noodsituatie vraagt ons om out of the box of ongebruikelijke oplossingen aan te dragen die partijpolitiek overstijgen”, aldus de beide raadsleden.

Verkeerscontroles
Den Haag moet roeien met de riemen die het heeft en de tien Hart voor Den Haag voorstellen moeten daaraan bijdragen. De gemeente zou in plaats van politie eigen handhavers kunnen inzetten bij het uitvoeren van controles op verkeersovertredingen in de VARAS-categorie: Veelgepleegde hufterfeiten, Afleiding, Rood licht, Alcohol en drugs én Snelheid. De gespecialiseerde politieteams voor verkeer zijn daardoor minder capaciteit kwijt die kan worden ingezet bij de basisteams. Daarnaast zou Rijkswaterstaat toezichthoudende taken op de wegen kunnen doen, want die zijn toch al veelvuldig aanwezig op de wegen om deze te inspecteren en te beheren.

Oud-agenten en militairen
Een ander voorstel is oud-agenten in dienst nemen voor patrouilles en preventie van woninginbraak. De gemeente Amstelveen heeft een dergelijk anti-inbraakteam in dienst genomen en sindsdien is het aantal woninginbraken en auto-inbraken met respectievelijk 35 procent en 46 procent gedaald. Het plan om militairen in te zetten ter compensatie van de tekorten bij de politie werd al ingediend door de burgemeesters van Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt tijdens de VNG-ledenvergadering, maar de minister zag geen heil in deze noodmaatregel. “Een principiële afwijzing van de minister ontbreekt echter. Den Haag kan de oproep van de burgemeesters uit de provincie Utrecht kracht bijzetten door in G4-verband te pleiten voor de inzet van de Koninklijke Marechaussee en/of militairen voor politietaken”, aldus De Mos en Dubbelaar die ook onderzocht willen hebben hoe buurtinterventie- en buurtpreventieteam ter ontlasting van de politiecapaciteit bevoegdheden in handhavingstaken kunnen krijgen.

Ook wil Hart voor Den Haag een Haagse psycholance, waardoor de politie wordt ontlast doordat zorgprofessionals zich bezig houden met de opvang van verwarde personen. Met een psycholance worden verwarde personen namelijk direct opgevangen door gespecialiseerde menen en niet afgevoerd door de politie. De Mos en Dubbelaar: “In Drenthe is het aantal politieritten voor mensen met verward gedrag vorig jaar met 47% gedaald door inzet van de psycholance, hetgeen ten goede komt aan zowel de zorgpatiënten als aan de inzet van de politiecapaciteit”.

De discussienota zal op 20 februari tijdens de begrotingsbehandeling in de Haagse gemeenteraad worden aangeboden.
Lees hier DiscussieNotaTekortPolitie