De Mos wil zeehelden eren in Kijkduin

Hart voor Den Haag pleit er in haar initiatiefvoorstel ‘Zeehelden eren in Kijkduin‘ voor dat het Deltaplein en de Hoek van Hollandlaan in Kijkduin andere namen krijgen. Volgens fractievoorzitter Richard de Mos moet het Deltaplein het Michiel de Ruyterplein gaan heten. De aansluitende Hoek van Hollandlaan moet worden omgedoopt in de Trompboulevard, vernoemd naar Maarten Harpertszoon Tromp.

Trots op ‘import Hagenaar’ Tromp en De Ruyter

De Mos vindt dat we best trots mogen zijn op wie we zijn en waar we vandaan komen. Trots op de vele goede dingen uit het verleden en op de mythische figuren uit onze geschiedenis. Hierbij noemt De Mos de zeehelden Maarten Harpertszoon Tromp en Michiel de Ruyter, die beiden de bijnaam ‘Bestevaer’ kregen. “Om hen te eren past het om deze zeehelden, die vochten voor onze vrijheid, een podium te geven in badplaats Kijkduin, de plaats vanaf waar in 1653 de slag om de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog goed te zien was en waarbij Tromp het leven liet voor de Republiek der Verenigde Nederlanden. Nu de verbouwing van Kijkduin bijna gereed is, is het passend om het Deltaplein te vernoemen naar De Ruyter en de aangrenzende Hoek van Hollandlaan naar Tromp. In het Zeeheldenkwartier is er al een De Ruyterstraat en een Trompstraat, maar juist Kijkduin is een uitermate geschikte plek om de zeehelden te eren omdat, zoals eerder vermeld, vanaf Kijkduin de slag bij Ter Heijde in 1653 goed te volgen was,” aldus De Mos, die erop wijst dat de Republiek der Verenigde Nederlanden met zeeslag bij Ter Heijde met het overlijden van Tromp iemand verloor die de grootste tactische overwinning uit de geschiedenis van de Nederlandse marine heeft behaald. “Zijn overwinning bij Duins in 1639 op de tweede Spaanse Armada was één der belangrijkste wapenfeiten uit de zeegeschiedenis. Tromp was bovendien een inwoner van onze stad. Hij trouwde ooit in de Grote Kerk en woonde aan het Korte Voorhout. We moeten juist wat meer stadstrots hebben en helden eren. Voor De Ruyter was de slag bij Ter Heijde zijn eerste grote slag. Hij was toen commandeur van één van de vijf Nederlandse vloot-eskaders en nam de leiding na de dood van Tromp over. Later werd De Ruyter beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd, met als hoogtepunt de Tocht naar Chatham. die in 1667 leidde tot een voor Nederland gunstige vrede met Engeland.”

Tegengas bij drammerig wokisme.

De Mos ergert zich groen en geel aan het steeds verder oprukkende wokisme, de discussie over Nederlandse historische figuren en de vraag of die ‘fout’ zijn geweest. Hij verwijst naar onder meer de in 2017 verwijderde buste van Johan Maurits in het Mauritshuis in Den Haag, malle actiegroepen die eisen dat Den Haag zijn ‘koloniale’ straatnamen verandert en het besmeuren van het Indië-monument en het standbeeld van Johan van de Oldenbarnevelt in 2020.
“Deze op handen zijnde beeldenstorm is de waanzin ten top,” aldus De Mos die stelt dat de ‘cancelcultuur’ de cultuur is van het uitwissen van het verleden. “Een ideologische dwangmatige visie volgens welke het Westen geen universele waarden heeft om aan de wereld voor te stellen, maar alleen misdaden om voor zijn verleden te boeten. Dat veel gebeurtenissen, opvattingen en praktijken uit het verleden nu niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wel zijn gebeurd. Het is veel beter daarover te leren en context aan te brengen, dan ze uit zelfdestructie te veranderen of te verwijderen.”

Informatieborden, klein museum

De Mos heeft het college van B&W in 2018 via schriftelijke vragen eerder gevraagd of het bereid was het Deltaplein een nieuwe naam te geven. Dat werd destijds geweigerd. Met het initiatiefvoorstel ‘Zeehelden eren in Kijkduin’ breidt hij zijn verzoek nu verder uit. Zo pleit hij, naast de straatnamen, voor informatieborden op de boulevard van Kijkduin die met mooie prenten informatie verschaffen over zowel de zeeslag als de zeehelden die daarbij een rol hadden. Naast de informatieborden, zouden her en der in Kijkduin ook stoeptegels kunnen worden gelegd die verwijzen naar de roemruchte zeeslag voor onze kust.
“De informatieborden en stoeptegels kunnen voorbijgangers meer vertellen over de zeeslag en kunnen daarmee sterk bijdragen aan de beleving van Kijkduin, zeker als er ook een klein museum bij komt,” aldus De Mos, die stelt dat historische zee- en veldslagen in andere landen veel meer aandacht krijgen dan hier.

Rol nieuw hotel

Het NH Atlantic Hotel gaat volgend jaar tegen de vlakte. Daar komen een nieuw hotel en 145 woningen voor in de plaats. Ook moet een oppervlakte van 2200 vierkante meter worden gebruikt voor voorzieningen, zoals een congresruimte en wellness. “Geweldige ontwikkelingen natuurlijk, maar met de sloopkogel gaan ook de afbeeldingen van de zeeslag van Ter Heijde, die nu in één der zalen van het NH Atlantic Hotel te bewonderen zijn, verloren. Hoe mooi zou het zijn als in het nieuwe complex, als eerbetoon en als toeristentrekker, een mini-museum over de zeeslag komt?”, aldus De Mos. “Het museum moet een event worden waar de zeeslag wordt uitgebeeld. Als voorbeeld kan het herdenkingscentrum in Waterloo dienen. Hier vond in 1815 de veldslag plaats waar Napoleon definitief werd verslagen. In Kijkduin moet de zeeslag worden herbeleefd aan de hand van uniformen, historische voorwerpen en unieke 3D-films. In Waterloo hangt een gigantisch doek (Het Panaroma) over de veldslag aldaar. Waarom zulks voor de zeeslag niet in Kijkduin? Het zal Kijkduin als vierseizoenen badplaats verder op de kaart zetten.”

Standbeeld en/of gevelstenen

Tenslotte wil Hart voor Den Haag ook uitgezocht hebben of op Kijkduin ruimte is voor twee standbeelden of tenminste een uithangbord of gevelsteen waar de beide vlootvoogden worden vereeuwigd.
“Hiertoe dient een locatieonderzoek gedaan te worden en een kostenraming te worden gemaakt.”