Ralf Sluijs: “De buurt zit te springen om een voordelige supermarkt”

Een petitie voor de vestiging van een Lidl in de Torenstraat is door buurtbewoners bijna600 keer getekend. Maar pandeigenaar Karel Landman mag niet verhuren aan de supermarkt vanwege het laden en lossen. “Terwijl busjes af en aan reden toen Rock Palace er nog zat”, zegt hij in AD Haagsche Courant.

Karel Landman (75) is inmiddels zo gespannen door het afwijzen van Lidl als huurder van zijn pand in de Torenstraat, dat zijn zoon Richard de zaken behartigt. “De verhuur is het pensioen van mijn ouders en het pand staat door het ‘nee’ van de gemeente al twee jaar leeg”, zegt hij in de krant. Het gaat inmiddels om een bittere strijd tussen de familie Landman en de gemeente, die heeft geluisterd naar de bewoners achter en naast het pand. Het laden en lossen is het grootste struikelblok. Waar de Landmannen geen probleem zien in dat bevoorraden van de super via de expeditiedeur waardoor ook 25 jaar muziekinstrumenten zijn in- en uitgeladen, zien de omwonenden en de gemeente dat anders: ‘Het bestemmingsplan laat het niet toe.’ De ouders van Richard zijn als pandeigenaren mentaal en financieel aan het eind van hun latijn.

Buurt blij met Lidl
Tot twee jaar geleden was er niks aan de hand. Ook niet toen de inmiddels verkochte muziekhandel Rock Palace het financieel niet meer redde en het pand leeg kwam. Landman had meteen een nieuwe huurder, supermarkt Lidl. Landman blij, Lidl blij en ook buurtbewoners blij, schetst Richard de situatie. Want Lidl is doorgaans goedkoper dan de supermarkt die nu heel dominant is in dat deel van de stad. Juist in het gebied waar de portemonnee over het algemeen wat minder dik is. Maar de vreugde sloeg om in zorgen over het ‘nee’ uit het stadhuis over het laden en lossen. Landman begrijpt het niet. “Een supermarkt doet dat twee keer per dag op vaste tijden. Toen Rock Palace er nog in zat reden de hele dag busjes af en aan met instrumenten. Er waren toen méér verkeersbewegingen.” Landman heeft al heel wat keren bezwaar aangetekend tegen de afwijzing door de gemeente op wat hij aanvoert als ‘oneigenlijke gronden’ en half mei buigt de rechtbank zich weer over de zaak, zegt Richard. Ondertussen is Lidl zich aan het terugtrekken als huurder, het gaat de super veel te lang duren. “We zoeken ons gek naar alternatieven”, zegt Richard Landman. “Het geeft enorm veel persoonlijke misère. Bovendien zit niemand op leegstand te wachten”, zegt Landman in het AD.

Hart voor Den Haag in de bres

Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs springt in de bres voor de familie Landman. “Ik heb zelf in de buurt gewoond en weet hoe blij iedereen was met de komst van de Lidl”, zegt Sluijs die de motivering over het laden en lossen een ‘gelegenheidsargument’ noemt. “Met de oude huurder waren er meer leveranties dan de twee keer per dag die de Lidl zou ontvangen. Bovendien zit er aan de overkant van de straat een vestiging van de bekendste grootgrutter van het land, die ook laadt en lost in een woongebied. Wat is daar het verschil dan tussen?”, zegt Sluijs die in dat kader wijst op het gelijkheidsbeginsel. “Wij willen graag precies weten hoe dit zit en roepen het college op om te kijken naar wat wél kan, in plaats van wat niet kan. Het sleept zich nu al twee jaar voort, de leegstand in het centrum is ons een doorn in het oog en wordt met de coronacrisis alleen maar erger, door verpaupering holt het pand achteruit en de pandeigenaar ziet zijn pensioen in rook opgaan. Deze tegenwerking is voor niemand goed”, zegt het raadslid die namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur stelt.

Lees hier onze schriftelijke vragen

(foto Karel Landman voor zijn pand aan de Torenstraat – Facebookpagina ‘Lidl Torenstraat moet open’)