Grootste partij start crowdfunding en stelt raadsvragen 

Frans Nieuwland, eigenaar van Opa’s Hengelsport, is ten einde raad vanwege de dreigende sluiting van zijn zaak in de Haagse binnenstad. De bekende Hagenaar runt al achttien jaar een vishengelzaak in Den Haag, maar moet binnenkort zijn pand verlaten omdat hij de huur niet meer kan betalen. Hart voor Den Haag springt in de bres en is een crowdfunding gestart. 

De coronacrisis lijkt Frans alsnog de das om te doen. Zijn is al een tijdje leeg en de stroom van klanten is opgedroogd. Dat heeft alles te maken met het feit dat Nieuwland bijna geen visgerei meer heeft om te verkopen. Tijdens de coronacrisis zag de ondernemer zich gedwongen om het grootste deel van zijn voorraad te verkopen aan andere handelaren, vertelt hij. “Anders kon ik de huur niet meer betalen”, zegt hij in AD Haagsche Courant. 

Afgewezen

Frans hoopte later alsnog financiële steun voor zijn winkel te krijgen en met dat geld weer nieuwe voorraad aan te kunnen schaffen. Maar dat liep niet zoals verwacht. Hij kreeg wel een Bbz-uitkering (Bijstand voor Zelfstandigen) van 1075 euro per maand om van te leven en een lening van 8000 euro. Maar dat laatste bedrag is hij naar zijn zeggen kwijtgeraakt aan de vaste lasten voor de winkel. Inmiddels heeft Nieuwland helemaal geen inkomsten meer. De winkel levert nauwelijks iets op en zijn nieuwe aanvraag voor een Bbz-uitkering werd afgewezen. Om de ellende compleet te maken heeft hij onlangs ook van de verhuurder te horen gekregen dat hij er per 1 maart uit moet, tenzij hij voor die tijd met 1000 euro kan komen.

Op straat

Nieuwland dreigt letterlijk op straat te komen staan. Hij slaapt namelijk ook in zijn winkel. “Na mijn scheiding kon ik geen woning meer vinden en ben ik noodgedwongen hier gaan slapen”, legt hij uit. Achterin de zaak ligt een bed en staat een tv. De winkel is zijn leven. ,,Ik kom nooit meer aan een baan. Ik ben afgekeurd (de ondernemer heeft onder meer epilepsie, adhd en dyslexie, red.) en mag eigenlijk niet eens werken. Maar ik wil wat doen voor mijn geld. Ik heb tien jaar moeten vechten om deze zaak te mogen beginnen. Als ik dadelijk dakloos word, moet ik weer helemaal opnieuw beginnen. Dat ga ik echt niet overleven”, zegt hij emotioneel in de krant. 

Moeilijke aanloop

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag wijst erop dat meerdere kleine ondernemers met het aanvragen van de Tozo-uitkering hebben geworsteld. “Deze man is bijvoorbeeld dyslectisch en loopt mede daardoor ook vast. Hij heeft een moeilijke aanloop gehad en had geen makkelijk leven. Hier is echt meer maatwerk nodig en het iets meer bij de hand nemen om mensen die wat minder kunnen meekomen ook te helpen.” 

De grootste partij van de stad stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur én is een crowdfunding gestart om de benodigde 1000 euro op te halen. “Daar hoop ik Frans mee te kunnen verrassen. Iedere donatie, groot of klein, is van harte welkom”, zegt Sluijs. 

Crowdfunding: https://www.doneeractie.nl/help-frans-nieuwland-van-opa-39-s-hengelsport/-74318