Ralf Sluijs: “Winkelstraten worden naar de ratsmodee geholpen, terwijl de winkeliers al jaren aan de bel trekken”

Ondernemers van het Haagse Hofkwartier en de omgeving Noordeinde zijn de fiets- en scooterchaos in de winkelstraten van het Haagse centrum meer dan zat.
“Het huidige beleid ’Winkels open, fietsers lopen’ werkt niet”, zegt Bas Winkler, voorzitter Binnenstad in Bedrijf in De Telegraaf. Hart voor Den Haag steunt de ondernemers en trekt bij het stadsbestuur aan de bel.

De ondernemers pleiten voor duidelijkheid door een algeheel fiets- en scooterverbod in te stellen in de Haagse winkelstraten waarop ook gehandhaafd wordt. Fietsen en scooters staan soms zes rijen dik geparkeerd op de Plaats, die een flinke metamorfose heeft gehad. “Het is zelfs voorgekomen dat de ambulance er niet langs kon en dat wij fietsen moesten weghalen”, vertelt Martijn Takes van BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde.

Toeristen snappen dit niet

Fietsers en snorfietsers mogen niet overal meer rijden in het voetgangersgebied van de binnenstad. Als de winkels open zijn, is het verboden om te fietsen in de drukste winkelstraten. Voor 11.30 uur mag dat nog wel. De regels staan aangegeven op borden. “Toeristen snappen daar niets van”, zegt Takes. “Een wielrenner reed zelfs een keer een kind aan voor mijn zaak.” Naast fietsers scheuren deelscooters en maaltijdbezorgers door de drukke straten en dat zorgt voor chaotische situaties. De witte middenstreep die in het begin van de pandemie werd aangebracht op het Noordeinde helpt de situatie ook niet. “Veel mensen denken nu nog meer dat het een fietspad is”, bovendien wordt er niet gehandhaafd op ’Winkels open, fietsers lopen’. “Dan is het gewoon zinloos”, zegt Coen van den Oever, voorzitter van de BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde.

‘Rapport kan zo de sloot in’

Onlangs werd een evaluatie naar buiten gebracht door de gemeente van de huidige situatie. Algehele conclusie daarin is dat de regeling ’Winkels open, fietsers’ lopen’ nog niet werkt, maar dit nog niet tot grote problemen leidt. “Een vlees noch vis-rapport”, zegt Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs die zich achter de winkeliers schaart. “Dit onderzoek werd in coronatijd uitgevoerd en doet geen recht aan de daadwerkelijk situatie”, stelt het raadslid die een herijking van het onderzoek wil. “Als je middenin de lockdown gaat meten of het een beetje druk was in de gesloten restaurants, dan weet je het antwoord natuurlijk ook wel”, aldus Sluijs. “Totaal niet representatief”, zegt Winkler. “Dit rapport kan zo de sloot in wat mij betreft”, zegt Takes. Het zogeheten Shared Space-concept, zoals de mix van voetgangers en fietsers/scooters wordt genoemd, komt de ondernemers de keel uit. “Het werkt gewoon niet.” Liever zien zij duidelijke fietsroutes met een kleur om de winkelstraten heen met duidelijk aangegeven stallingsplekken. “Ik heb gewoon geen zin meer om elke dag politieagent te spelen”, zegt Tamara van restaurant Da Lina’s Little Italy. De winkeliers benadrukken dat zij niet tegen de fiets of scooter zijn, maar dan wel op de aangegeven plekken. “Op deze manier worden onze winkelstraten naar de ratsmodee geholpen”, besluit Sluijs.

Lees hier onze schriftelijke vragen