Hart voor Den Haag raadslid Bom: “Wildslapen is weer onbeheersbaar geworden, de overlast is enorm.”

Hart voor Den Haag raadslid Coen Bom woont zelf op Scheveningen en spreekt veel mensen over de toegenomen overlast van wildslapers, vrijwel allen van buitenlandse komaf. Ook ontvangt hij vele mails van bezorgde en vaak woedende bewoners. De handhaving zegt ‘er bovenop’ te zitten, maar vanaf april zijn er volgens de gemeente 21 boetes uitgedeeld terwijl er meer dan 250 klachten zijn binnengekomen.


Capaciteit
Bom kreeg ook van veel ondernemers klachten over wildslapers; ze misdragen zich ernstig, al dan niet onder invloed van drank en andere middelen. Ook worden mensen lastiggevallen en worden uitwerpselen op het strand of in de Nieuwe Scheveningse Bosjes achterlaten. Onder de Pier, een belangrijke attractie voor toeristen, is het een enorme troep (zie bijgevoegde foto) Bom: “De ondernemers kregen van het stadsdeel te horen dat er echt wel aandacht voor is. Er is gewoon te weinig capaciteit bij de Handhaving. Het probleem is ook dat de controles zelden in de nacht uitgevoerd worden, waardoor er niet adequaat kan worden ingegrepen. Mensen kunnen gerust wildslapen, de pakkans is immers heel klein. Die boodschap lijkt weer doorgegeven te worden want het aantal tentjes neemt enorm toe, met alle gevolgen van dien.”


Actie
Bom wil snel actie want het seizoen is nog niet afgelopen. Sterker nog, voor veel binnen – en buitenlandse toeristen moet de vakantie nog beginnen. Bom: “Ik ga schriftelijke vragen indienen, maar het duurt weken voordat die worden beantwoord. Die tijd hebben we niet. Daarom roep ik de gemeente bij deze op om direct capaciteit vrij te maken om hard in te grijpen. Een bekeuring of waarschuwing is echt niet voldoende om dit probleem aan te pakken.”

Lees hier onze schriftelijke vragen

De bijgevoegde foto is van Joske van der Hulst – Overlast op Scheveningen