Raadsleden Bom en De Mos: “Deze wethouder speelt eigen rechter en negeert de minister”

Uitsterfbeleid

Wethouder Robert Barker (PvdD) heeft beslist dat er vanaf dit jaar geen mannelijke herten op het hertenkamp Zuiderpark zullen verblijven, waardoor er vanaf 2025 geen jonge hertjes meer worden geboren. In de praktijk betekent dat een uitsterfbeleid en uiteindelijk het einde van de hertenkamp. Tot grote woede van de fractie van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad. Raadsleden Bom en De Mos trokken vorig jaar al ten strijde tegen het voorgenomen kabinetsbeleid om alle hertenkampen op te heffen én met succes: eind vorig besliste minister Adema van LNV dat er voor hertenkampen een uitzondering gemaakt wordt op de nieuwe hobbydieren-lijst.

Eigen rechter

Dat wethouder Barker van de Partij voor de Dieren nu eigenhandig beslist dat hij tóch de hertenkamp in het Zuiderpark gaat opheffen is voor beide raadsleden een onbegrijpelijk iets: “Het is een beetje als een kind dat zijn zin niet krijgt. We doen het lekker tóch! Zowel de meerderheid van de gemeenteraad (1) als het ministerie is een andere mening toegedaan, maar Barker negeert het gewoon en rolt zijn eigen politieke agenda uit. Een erg kwalijke zaak want als de herten eenmaal weg zijn, zijn ze voor altijd weg. Dat is natuurlijk het doel van deze wethouder, maar dat willen wij – en de stad- natuurlijk niet. Wij willen genieten en leren van deze prachtige dieren, die gewoon bij het Zuiderpark horen.”

Schriftelijke vragen

Het laatste woord is er wat Hart voor Den Haag betreft nog niet over gesproken. Bom: “het is ook nog eens heel ongezond voor de overblijvende dieren als er tijdens de bronstijd geen mannetjes meer in de groep zitten, dus het is ook nog eens heel dieronvriendelijk.” De raadsleden stellen schriftelijke vragen aan het college, waarna er een debat zal worden aangevraagd.

Bom en De Mos stellen schriftelijke vragen aan het college.