Raadslid Ralf Sluijs: “Enorm zuur dit. Er hangt voor tonnen in de rekken!”
Ondernemers in de sport-, mode-, schoenen- en woonbranche zijn woedend dat zij niet in aanmerking komen voor de speciale regeling die het kabinet in het leven heeft geroepen voor gedupeerde winkeliers, zo meldt De Telegraaf. Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil opheldering en bemiddeling van het stadsbestuur, bij voorkeur samen met de andere grote steden (G4). Dit teneinde landelijk een financiële regeling te realiseren waar óók deze ondernemers wat aan hebben.
“Dit is echt een compleet verkeerd signaal en al helemaal niet van deze tijd”, zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie INretail in De Telegraaf. “Ik heb al tientallen ondernemers gesproken die zeggen dat dit nog wel eens de doodslag kan betekenen voor de winkelstraat.” Ondernemers die hun winkels gedwongen moeten sluiten, mogen een beroep doen op de zogenaamde TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Bedrijven krijgen dan een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om de vaste lasten te kunnen betalen. De ondernemers die nog wel open zijn in de mode-, sport- en schoenenbranche bijvoorbeeld zijn ten einde raad omdat zij geen aanspraak op de regeling kunnen maken.
Hart voor Den Haag is ook onaangenaam verrast en deelt de zorgen van de winkeliers. Raadslid Ralf Sluijs: “De winkels die nog open zijn halen nu nog slechts een fractie van hun omzet binnen en dat is niet meer dan een spreekwoordelijk doekje voor het bloeden. Bijvoorbeeld in de modebranche is de situatie nijpend. De voorjaarscollecties zijn net binnen en de voorraden dus enorm, er hangt voor tonnen in de rekken wat gewoon niet verkocht kan worden. Over een maand is die voorraad nog een fractie van het geld waard en het is dan extra zuur als je als ondernemer geen aanspraak kunt maken op de tegemoetkoming van het Rijk, om de zaak in elk geval nog draaiende te kunnen houden”.
Landelijke lobby G4
De grootste partij wil weten om hoeveel winkels het in Den Haag gaat en pleit ervoor om in G4 verband (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht), bij het het kabinet aan de bel te trekken om de regeling ruimhartiger te maken. Sluijs: “We hebben als grote steden een gezamenlijk belang, want als er niet snel acute hulp komt dan wacht ons een regelrecht bloedbad in de winkelstraten en dat mag nooit gebeuren. Dat gaat uiteindelijk veel meer geld én banen kosten!” Hart voor Den Haag gaat dit aan de orde stellen bij de eerstvolgende vergadering die de Haagse raad heeft, op donderdag 9 april.
https://www.telegraaf.nl/financieel/2130573762/woede-bij-winkels-die-nog-open-zijn