Ralf Sluijs: “Breng regionale vervoerstaken onder bij de wél democratische provincie”

Het Haagse openbaar vervoer en het economische vestigingsklimaat vallen onder de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Daarin werken 23 gemeentes met elkaar samen. Hart voor Den Haag wil een einde aan de ‘ondemocratische bekokstoof-club’ en wil de regionale taken onderbrengen bij de provincie. “Daar vindt wél democratische controle plaats zoals het hoort.”

“Wij zijn democraten in hart en nieren en kunnen het daarom maar moeilijk verteren dat een club van 23 beroepsbestuurders, op ondemocratische wijze besluiten neemt die wij hier in Den Haag keihard voelen”, zegt raadslid Ralf Sluijs die onder andere wijst op de recente versobering van het openbaar vervoer die door de MRDH aangekondigd is. Om de ‘klappen van de coronacrisis’ op te vangen worden buslijnen samengevoegd of opgeheven. Op sommige andere trajecten gaan ze minder vaak rijden. Ook worden aan het einde van het jaar enkele tramhaltes tijdelijk opgeheven.
Bekokstoof-club

De grootste partij in de Haagse gemeenteraad noemt de MRDH een ‘bekokstoof-club’ die op enorme afstand van de burgers staat. “Bedisselen, lobbyen en uitruilen hebben ze binnen de MRDH tot kunst verheven. Door goed lobbywerk pakt Rotterdam vaak het grootste stuk van de taart en kan Den Haag het met de kruimels en een stuk droge cake doen. En als politiek hebben we er niks over te zeggen”, aldus Sluijs die er dan ook voor pleit om het openbaar vervoer en de regionale economie onder te brengen bij de Provincie Zuid-Holland. “Daar kunnen burgers inspreken en vindt wél democratische controle plaats op de miljoenen euro’s gemeenschapsgeld die jaarlijks gemoeid zijn met deze belangrijke thema’s. Democratie zoals het hoort dus en wat ons betreft met burgerraden en referenda zelfs nog wel uitgebreid mag worden. Bovendien bestaat de provincie uit 52 gemeentes en heeft het, met ruim 3,7 miljoen inwoners, een veel grotere slagkracht dan de MRDH”, zegt het Haagse raadslid.

Salaris hoger dan premier

Hart voor Den Haag heeft ook grote moeite met het salaris van MRDH secretaris-algemeen directeur Wim Hoogendoorn. Met 197.789 euro ligt dat fors boven het salaris van de premier (€170.910). “Met alle respect maar de man stuurt vijf managers aan en verdient bijna twee ton per jaar waarvan een deel wordt opgehoest door de Haagse belastingbetaler. Buiten het ondemocratische gehalte van de MRDH is dit een tweede goede reden om zo snel mogelijk met dat circus te stoppen”, zegt Sluijs.

Woensdag spreekt de Haagse raad over de begroting van de MRDH.