De Mos & Co willen bereikbaarheid verbeteren en inzetten op promotie
Inwoners en ondernemers hebben al jaren overlast van de herinrichting van Kijkduin. De bezoekersaantallen zijn dramatisch gedaald en nu het strandseizoen gaat beginnen is Kijkduin nog steeds een bouwput. (1)“Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de bezoekersaantallen zijn gedaald van 3,5 miljoen in 2017, naar hooguit 800.000 nu. Dit zijn dramatische cijfers, waarbij bezoekers, alle nieuwbouw ten spijt, Kijkduin als badplaats links laten liggen. Er moet als de wiedeweerga werk gemaakt worden van het verbeteren van de bereikbaarheid, het zoveel mogelijk ontmantelen van Kijkduin als bouwput en van promotie van de badplaats, zodat mensen de weg weer gaan vinden,” aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die de schadeafhandeling door wethouder Van Asten (D66) zo traag als poppenstront vindt. “Ondernemers hebben de afgelopen jaren enorme schade geleden. Sommige ondernemers zijn failliet gegaan, anderen staat het water tot aan de lippen. De gemeente had al veel eerder moeten handelen en moet nu rap met nadeelcompensatie over de brug komen.”
Raad van State
Inmiddels is bekend geworden dat negen ondernemers in Kijkduin via de Raad van State een vergoeding eisen voor de omzet die zij misliepen. (2) “Anders dan wethouder Van Asten in de media doet geloven stellen deze ondernemers dat de gemeente zegt dat ze nergens recht op hebben,” aldus De Mos, die stelt dat de gemeente weliswaar erkent dat de ondernemers omzetschade hebben geleden, maar oordeelde dat zij niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Als reden voert de gemeente het begrip ‘eigen risico’ op. “Ondernemersonvriendelijker wordt het niet!”
Slecht ter been
De nieuwe boulevard is ook slecht bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn, gebruik maken van een rolstoel, rollator of zelfs met een kinderwagen. Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, heeft dit kortgeleden nog ervaren. “Ik kom heel graag in het nieuwe Kijkduin en zie echt dat het straks heel mooi gaat worden, maar dat de boulevard nog steeds zo slecht bereikbaar is, dat kan niet. De boulevard is nu toegankelijk via een soort trap, zonder leuningen en ook nog zonder verlichting. Levensgevaarlijk in het donker. De andere trappen zijn steil en eentje mist onderin een heel stuk leuning, waardoor je je niet vast kan houden. Iemand die goed gezond is, zal dit niet eens merken, maar voor ouderen en mensen met een beperking is dit niet te doen. De boulevard is alleen zonder trappen te bereiken door eerst de duinen in te gaan, dan om het NH-hotel heen lopen en dan pas kan je de boulevard op. Leuk als het zonnetje schijnt, maar niemand wil dit toch in de regen of in het donker doen. Het is dat Wagamama en Pavarotti zélf een binnenlift hebben, dat scheelt nog iets. Maar deze zijn in principe voor intern gebruik en niet om andere gasten naar boven en beneden te brengen.
Goednieuws-show
Ook Ralf Sluijs, de economie woordvoerder van de partij, vindt dat er snel iets moet gebeuren. “Er zijn ondernemers die zeven dagen in de week, dag in dag uit voor de klanten klaarstaan. Die klanten komen nu niet of nauwelijks. Want het eerste wat men ziet als men aan komt rijden, is een grote berg zand. Van ellende zijn sommige zelfs zaken gesloten geweest met de Pasen, een dag die juist een topomzet had moeten geven. Er zijn ons ook verhalen bekend dat verkeersregelaars bezoekers wegsturen, terwijl er nog ontzettend veel parkeerruimte in de parkeergarage over is, dit moet echt heel snel anders,” aldus Sluijs, die voorstelt te werken aan de Kijkduin goednieuws-show, waarbij de badplaats positief op de kaart gezet wordt. Voorwaarde is dan dat zowel de gemeente als de projectontwikkelaar vaart gaan maken met het ‘bedrijfsklaar’ maken van de badplaats, anders hebben we straks een prachtig Kijkduin met lege winkels.
Wiedergutmachung
Tenslotte roept Sluijs het college en de projectontwikkelaar ook op om een leuk event voor bewoners te organiseren. Sluijs: “Een soort van wiedergutmachung voor jaren van zware overlast!”
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.
(1) https://www.omroepwest.nl/nieuws/4824839/grote-fietsenstalling-aan-kust-geopend-maar-gebied-blijft-bouwput-enorme-schade
(2) https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/kijkduinse-ondernemers-eisen-schadevergoeding-voor-lage-omzet-van-gemeente/