​Wie iemand zodanig mishandeld dat deze voor het leven is getekend en jaren moet revalideren zonder ooit meer de oude te worden kan over het algemeen rekenen op een flinke gevangenisstraf. Maar wat nou als de aanvaller een hond is, er komt zonder tussenkomst van een rechter iemand van de politie langs bij de eigenaar van de hond die een sanctie oplegt om de hond alleen nog met muilkorf buiten uit te laten.

Een verdere handhaving op deze sanctie geschiedt vervolgens niet, waardoor het zomaar mogelijk is dat het slachtoffer de eigenaar weer oog in oog komt te staan met deze hond, zonder muilkorf. Zo maar een verhaal uit de praktijk van één van de bezorgde slachtoffers die bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos aan de bel trok.

Raadsleden Nino Davituliani en René Oudshoorn zijn verbijsterd: “Hoe is het mogelijk dat honden die mensen of andere honden dermate verminken dat ze voor het leven zijn getekend met zo’n eenvoudige lage sanctie wegkomen en daar vervolgens geen handhaving op is? Als de aanvaller een mens was geweest had men deze voor een behoorlijke tijd in de cel opgeborgen. Maar een levensgevaarlijke hond beweegt zich zonder verdere controle of handhaving gewoon weer tussen de mensen, waaronder kinderen en andere honden! Wij vinden dit onacceptabel en vragen van het gemeentebestuur maatregelen en capaciteit om de maatschappij te beschermen tegen het gevaar van deze honden die de fout in zijn gegaan”.

Davituliani en Oudshoorn vragen de cijfers van de bijtincidenten van de afgelopen drie jaar, alsmede de aard van de verwondingen van de slachtoffers en de daarbij opgelegde sancties. Ook willen zij weten hoe de handhaving verloopt op de opgelegde sancties en hoe het mogelijk is dat deze honden zonder muilkorf buiten worden gezien, met alle risico’s van dien.

Lees hier onze schriftelijke vragen