Ralf Sluijs: “Wereldwijde uitstraling en keiharde euro’s in Haagse kassa’s”

Nederland mag in 2025 voor het eerst een NAVO-top organiseren. De 31 lidstaten hakken tijdens de top van Vilnius een knoop door, maar volgens ingewijden rolt er een positief besluit uit. Zowel Amsterdam als Den Haag zijn in de running om als gaststad op te treden. Hart voor Den Haag, de grootste partij, wil dat het college alles op alles zet om de prestigieuze vergadering naar de hofstad te halen. ‘Enorme economische impact en wereldwijde uitstraling.’ 

“Dit plaatst Nederland in het brandpunt van de diplomatieke belangstelling”, zegt demissionair minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in De Telegraaf. “Er zijn veel landen die azen op dit soort bijeenkomsten. Het heeft veel toegevoegde waarde, zowel economisch als politiek.” Volgend jaar, als de NAVO 75 jaar bestaat, wordt de jaarlijkse top georganiseerd in Washington. Om de gastheer voldoende voorbereidingstijd te geven wordt nu al besloten dat Nederland in 2025 de eer te beurt valt.

Internationale congresstad

“Als internationale stad van Vrede & Recht én regeringsstad is Den Haag natuurlijk de enige aangewezen plek om deze belangrijke top te ontvangen”, zegt raadslid Ralf Sluijs die benadrukt dat het ook naadloos past bij de ambitie om de internationale congresstad te willen zijn. The Hague World Forum en de Internationale Zone zijn uitermate geschikt om de tientallen staatshoofden, waaronder de Amerikaanse president, en regeringsleiders te verwelkomen. Het World Forum heeft in 2014 de Nuclear Security Summit (NSS), de grootste top ooit, succesvol gehost. “De economische impact van een dergelijke top is immens. De duizenden bezoekers in de vorm van deelnemers, delegaties en journalisten geven honderden euro’s per dag uit aan bestedingen in hotels, restaurant, taxi’s en winkels. Die keiharde euro’s komen rechtstreeks in de Haagse kassa’s terecht”, zegt Sluijs die stelt dat de wereldwijde uitstraling ook zorgt voor een mediawaarde voor Den Haag die in geld bijna niet uit te drukken is. 

Stadstrots 

De grootste partij wil dat het college zich tot het uiterste inspant om de NAVO-top binnen te halen. “Neem de stad daar ook volop in mee. Natuurlijk zal de omgeving ook hinder ondervinden, vooral van de gigantische veiligheidsmaatregelen waarmee zo’n top gepaard gaat, maar door de grote voordelen voor onze stad te benadrukken creëren we draagvlak, stadstrots en het zelfbewustzijn dat wij dit als Den Haag niet alleen kunnen, maar ook moeten willen organiseren”, zegt Sluijs.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het college. 

(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/108010651/navo-top-in-2025-naar-nederland-brandpunt-van-diplomatieke-belangstelling