Ralf Sluijs: “Het uitgaansleven wordt om zeep geholpen”

Haagse horecagelegenheden komen in de knel door te strikte, landelijke geluidsnormen. Boetes en het treffen van extra geluidswerende maatregelen kosten kroegbazen tienduizenden euro’s. “Elke dag worden we ermee geconfronteerd”, zegt Maurice den Engelse van Café Duijnstee in De Telegraaf. Hij is inmiddels al 15.000 euro lichter door een klagende buurman. Het café ernaast in de Halstraat is ruim 20.000 euro kwijt aan alle aanpassingen en boetes. Hart voor Den Haag springt in de bres voor de uitbaters.

“In een uitgaanskern worden dezelfde geluidsnormen gehanteerd als in een woonwijk in Schin op Geul”, vat raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag de problematiek samen. “Maar je kan geen kroeg runnen met slechts 85 decibel als norm. Dat is te vergelijken met een halfvolle woonkamer verjaarsvisite”. Café Duijnstee is één van de vele slachtoffers van het beleid. De zaak, die al 126 jaar een begrip is in Den Haag, werd vorig jaar overgenomen door Den Engelse en Johnny van Dijk. Drie jaar geleden werden ateliers op de hoek van de horecastraat omgetoverd tot appartementen en toen begon een van de bewoners met melden. De rest klaagt niet.

Forse boete
De ondernemers hebben ondanks het aanbrengen van een geluidwand op de voorste gevel, het aanschaffen van nieuwe geluidsboxen en geluidswerende gordijnen in de kroeg nog steeds last van meldingen. Onlangs viel er een forse boete op de mat van 1759 euro. “Het is net of je gaat klagen over geluidsoverlast van treinen als je naast het station woont”, zegt Den Engelse. Zijn buurman Michel Lier van café ’Vroeger was je anders’ is er nog ziek van. “Regels zijn regels, kreeg ik steeds te horen. Het moment dat er mensen kwamen wonen, begon de ellende. Als je hier woont, zie je toch dat er kroegen zijn?!” Lier heeft de afgelopen jaren ruim 20.000 euro moeten besteden aan geluiddempende maatregelen en boetes. “Ik ben nog steeds aan het afbetalen, maar nu is het hopelijk klaar.”

Geluidsbegrenzer
Den Engelse hoopt ook dat het klaar is na het aanbrengen van een geluidsbegrenzer op de geluidsinstallatie, maar houdt zijn hart vast. Hij zet de muziek op zijn hardst met de deur dicht om het probleem te illustreren. Een vaste gast met geluidsmeter toont het scherm dat 62 decibel aangeeft. “Maar nu gooi ik de deur open omdat gasten natuurlijk ook naar buiten gaan”, zegt Den Engelse. Het aantal decibellen loopt op naar 80. “En dan heb je ook nog mensen die buiten op het terras praten”, wijst de klant. De meter slaat uit naar 95 decibel bij gepraat. “Hier kan je toch niets aan doen?”

Sluijs stelt namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. “Meer ondernemers hebben last van de te krappe geluidsnormen. De gemeente moet een lobby starten richting het Rijk om deze aan te passen. Iedereen roept dat de stad meer moet bruisen, maar dat lukt niet met 85 decibel, daarmee help je uitgaansleven om zeep. Daarnaast moet de gemeente veel coulanter zijn in de uitgaansgebieden, zoals ze dat ook in Amsterdam en Rotterdam doen.”

Lees hier de schriftelijke vragen