Noodgedwongen hebben tienduizenden Nederlanders met schulden de een private bewindvoerder. De bewindvoerder beheert hun bankrekeningen, betaalt facturen en keert wekelijks leefgeld uit. Schuldenaren verkeren in een uiterst kwetsbare positie en hier maken sommige bewindvoerders misbruik van. De schulden worden niet afgelost en bewindvoerders zijn er financieel bij gebaat om schulden in stand te houden, zodat de cliënt afhankelijk blijft van de bewindvoerder en de schulden daardoor verder oplopen.Het aantal commerciële bureaus dat zich op deze markt begeeft groeit explosief.

Uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur blijkt dat gemeenten nauwelijks zicht hebben op wat er bij deze bureaus gebeurt en dat gemeenten weinig zicht hebben op de kwaliteit van de bewindvoerders.

Raadslid Janice Roopram van Groep de Mos / Hart voor Den Haag: “dit is zeer zorgelijk en de gemeente moet voorkomen dat de Haagse inwoners m Save et schulden te maken krijgen met malafide bewindvoerders”.

Lees hier onze schriftelijke vragen