Raadslid Roopram: “Ik ben erg bezorgd over de stijgende lijn in de zwaarste vorm van jeugdzorg”.

Het aantal kinderen tot 18 jaar in de gesloten jeugdzorg is toegenomen tot een recordaantal van 2710 in 2017. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten van Unicef en Defence for Children. Een spoedopname in een gesloten jeugdzorginstelling (oftewel Jeugdzorgplus) is de zwaarste vorm van jeugdzorg. Het is een uiterste maatregel voor kinderen die thuis niet te handhaven zijn. Deskundigen en jeugdzorg zelf maken zich grote zorgen. De groeiende wachtlijsten in de jongerenhulp, het niet kunnen bieden van adequate zorg en onduidelijkheid in gemeenten sinds de decentralisatie van zorgtaken over welke zorg er precies beschikbaar is, dit zijn de redenen volgens de directeur van Unicef Nederland, waarom kinderen steeds vaker in gesloten afdelingen geplaatst worden.

Hart voor Den Haag / Groep de Mos-raadslid Janice Roopram vindt het zeer verontrustend dat er meer kinderen en jongeren vorig jaar gedwongen zijn opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling. “Elk kind heeft stabiliteit nodig en moet zo min mogelijk heen en weer worden geplaatst als de thuissituatie het niet meer mogelijk maakt om in je eigen, vertrouwde omgeving te blijven wonen”, aldus Janice Roopram.

Raadslid Roopram heeft daarom dan ook schriftelijke vragen ingediend hoe het gesteld is in Den Haag wat betreft de plaatsingen van jongeren tot 18 jaar in gesloten jeugdzorg en om hier onderzoek naar te doen. “We hebben het hier over kinderen in onze Nederlandse samenleving, in onze Haagse samenleving die gehoord moeten worden en spoedig passend hulp moeten krijgen zodat deze kinderen niet terechtkomen in gesloten jeugdzorg,” aldus Roopram.

Lees hier onze schriftelijke vragen