Raadslid Nino Davituliani: keihard optreden tegen intimidatie van vrouwen door aanpassing APV en handhavers in burger

Als het aan de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag ligt kom je in de Hofstad niet langer meer weg met intimiderend gedrag zoals het irritant sissen of fluiten naar vrouwen op straat. In het Haagse coalitieakkoord “Den Haag, stad van kansen en ambities” is opgenomen dat  intimiderend gedrag niet zal worden getolereerd. De partij is trots dat het gelukt is om dit in de onderhandelingsafspraken op te nemen, maar wil dat het ‘sisverbod’ ook daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Nino Davituliani: “Elke vervelende vorm van naroepen van vrouwen en LHBT-ers op straat moet bestraft worden. Dit is via de APV te regelen en hiermee kunnen we als stad aan de Haagse samenleving laten zien dat we geen enkele vorm van straatintimidatie tolereren!” aldus het raadslid.

Lastig

Echter is er tot nu toe gebleken dat het aanpakken van zulks gedrag nogal lastig is. Het vereist namelijk op het heterdaad betrappen van de daders. Vaak is er geen bewijs wat de bestraffing ook erg moeilijk maakt. Daarom gaat Davituliani aan het stadsbestuur vragen handhavers in burger in te zetten, zodat er bij overtredingen direct kan worden opgetreden en de bewijslast voldoende is om mensen ook daadwerkelijk veroordeeld te krijgen. Als dit niet werkt wil Davituliani dat lok-boa’s zullen worden ingezet om daders op heterdaad te betrappen: “Een boa in een mooie outfit. Die als ze vunzig wordt nageroepen, zich direct omdraait en een boete uitdeelt. Dus de dader wordt meteen aangepakt, in plaats van dat vrouwen hun gedrag mogelijkerwijs gaan aanpassen na met dit soort wangedrag te zijn geconfronteerd!’’

Woensdagmiddag spreekt de gemeenteraad over het integraal veiligheidsbeleid 2019-2022 Den Haag.