Janice Roopram: “Meer aandacht voor de groep die werkt in onze stad, maar desondanks armoede kent”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos stelt vragen aan het stadsbestuur over het bericht dat het aantal zogeheten werkende armen met 60 procent is gestegen sinds het begin van deze eeuw. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De grootste partij in de gemeenteraad wil weten hoeveel mensen dit in Den Haag betreft. Het gaat om mensen die werken en onderdeel zijn van een huishouden met een besteedbaar inkomen onder de armoedegrens. Uit het onderzoek is gebleken dat de lonen relatief weinig zijn gestegen. Daarnaast verslechterde de positie van zelfstandigen, die hun winsten zagen dalen, terwijl er tegelijkertijd juist veel zzp’ers bijkwamen. Ook alleenstaanden en mensen met een migratie-achtergrond behoren vaak tot de werkende armen. Ze werken weinig uren, tegen lage tarieven of moeten met een klein salaris een groot huishouden onderhouden.

Hart voor Den Haag-raadslid, Janice Roopram heeft gedurende de verkiezingscampagne al de aandacht gevraagd voor de werkende armen, die ze de “vergeten groep” noemt. Roopram: “Werk is de beste bestrijding tegen armoede, maar helaas kent onze stad een categorie werkende armen. Dit zijn mensen die vanwege flexibilisering en daarbij horende onzekerheid op de arbeidsmarkt en inkomensdaling niet of nauwelijks rond kunnen komen. Hier moet meer aandacht en beleid op gericht worden en wij moeten als gemeente ervoor zorgen dat (meer) werken loont.”

Volgens het SCP wordt het door de gemeentes onderkend dat het een belangrijke doelgroep is, maar delen van die groep zijn moeilijk te benaderen. Bijvoorbeeld mensen zonder kinderen. Ook ondernemers voelen vaak een weerstand om hun armoede zichtbaar te maken. “Zelfstandigen zijn vaak bewuste, gemotiveerde en trotse mensen die aan de bak willen. Erkennen dat je daardoor in armoede leeft brengt een groot gevoel van schaamte met zich mee. Daarom heb ik gevraagd aan het stadsbestuur om een meldpunt Armoede te creëren, zodat mensen anoniem hulp kunnen vragen. Ook het verzoek aan het college om een stads breed onderzoek in te stellen naar armoede moet blijken hoe het gesteld is met de Haagse burgers die geen uitkering krijgen of bijstand ontvangen, die keihard werken maar toch in armoede leven, de vergeten groep. En voor zelfstandige ondernemers zal de regeldruk verder moeten worden verlaagd. ” aldus Roopram.

Lees hier onze schriftelijke vragen