Raadslid William de Blok: “Bewoners moeten meer inspraak krijgen, zodat zij in de toekomst samen een kerkgebouw kunnen behouden voor de buurt”

De gemeente Den Haag gaat in de toekomst beter en meer betrokken bepalen wat er gaat gebeuren met oude kerkgebouwen. In het afgelopen decennium liet de gemeente de rol vooral bij de eigenaar van de kerk en moest er de eerste twee jaar na sluiting gezocht worden naar een nieuwe religieuze invulling. Pas als dit niet mogelijk bleek, dan volgde er een bestemmingsverruiming via bijvoorbeeld een woonfunctie. Zoals aan de orde was bij de voormalige Pauluskerk aan de Mgr. Nolenslaan in Loosduinen. Dit beleid gaat de komende jaren veranderen, want in de toekomst zal in alle gevallen behoud van het gebouw het uitgangspunt vormen. Dit staat in de nieuwe visie op kerkgebouwen, die woensdagochtend 5 september besproken zal worden door de Haagse gemeenteraad.

Hart voor den Haag/ Groep de Mos is blij met de nieuwe procedure en de faciliterende rol van de gemeente. “Het behoud van beeldbepalende gebouwen neemt hierdoor toe. We zijn als partij voor behoud van beeldbepalende gebouwen zoals kerken en door deze nieuwe visie is de kans op behoud alleen maar toegenomen en daar zijn wij blij mee”, aldus William de Blok, raadslid voor Hart voor den Haag/ Groep de Mos. De partij heeft nog wel een aantal wensen en zal hiertoe ook op aandringen bij de wethouder. Zo wil Hart voor Den haag/Groep de Mos dat het right to bid principe voor bewonersorganisaties moet worden opgenomen in de nieuwe plannen. Right to bid houdt in dat bewonersorganisaties als eerste de kans moet worden geboden, om een kerk te kopen en hiervoor een maatschappelijke bestemming te vinden. Zo blijft een kerkgebouw in de toekomst van waarde voor de buurt en kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden voor cultuur-, welzijns-, sport- of gezondheidsvoorzieningen. Zo kan ook beter worden bepaald waar behoefte aan is in de desbetreffende buurt. Tijdens deze inventarisatie zal per kerk een communicatietraject worden ingezet met omwonenden en andere stakeholders, die ‘aan de voorkant’ bij de herbestemming betrokken worden. Dit om te garanderen dat de buurt betrokken is en blijft bij de toekomst van hun omgeving. Daarnaast wil Hart voor Den Haag/ Groep de Mos vooraf inzicht in de factoren en criteria die bepalen of een kerk gered kan worden van de sloopkogel. De Blok: “Het is natuurlijk eeuwig zonde dat de Sacramentskerk in de Vogelwijk niet gered kon worden. Wij willen dat de gemeente zich in de toekomst altijd inspant om de partijen samen te brengen en sloop/nieuwbouw tegen te houden, zolang de procedure loopt. Gelukkig zijn er veel voorbeelden in Den Haag waarbij de kerk gespaard is gebleven zoals de Sorghvliet kerk, Valkenboskerk, de Julianakerk in Transvaal, de Jeruzalemkerk aan het Pomonaplein en de eerder genoemde Pauluskerk. En als het aan ons ligt, gebeurt dat in de komende jaren nog veel vaker!”