Raadslid Damiën Zeller: “Deze bunkers moeten we niet alleen koesteren, maar ook openstellen voor publiek”

In de stad Oostende in België ligt het openluchtmuseum Atlantikwall. Een geheel van loopgraven en bunkers, die zijn ingericht en gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Ook zijn ze toegankelijk voor publiek.
Het openluchtmuseum is al jarenlang een begrip in Europa. Nergens anders zul je zulke goed bewaarde bunkers en loopgraven vinden. Buiten dat dit goed is voor het historisch besef is het ook een toeristische trekpleister.

Rondom de Bunkerdag, op zaterdag 25 mei, ziet Hart voor Den Haag/Groep de Mos kansen om ook de Haagse bunkers en stellingen zoals op Scheveningen structureel open te stellen. Raadslid Damiën Zeller: “Behoud van erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog is zeer belangrijk. Deze plekken moeten we niet alleen koesteren maar ook juist openstellen voor publiek. De interesse voor de oorlog is nog onverminderd groot en het structureel openstellen van de bunkers kan daarin voorzien. Ook kunnen scholen vanuit het gehele land excursies organiseren naar ons eigen openluchtmuseum Atlantikwall voor het blijvend in leven houden van ons collectieve geheugen over de periode.”

Vleermuizen
In eerdere berichtgeving kwam naar buiten dat her structureel openstellen van de bunkers gevoelig ligt door de grootste populatie van vleermuizen in West-Europa. Volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos hoeft dat geen probleem te zijn. Raadslid Damiën Zeller: “Speciale ruimtes kunnen ingericht worden voor de vleermuizen zodat de bunkers structureel open kunnen, dus elders maken we dan ruimte voor de vleermuizen.”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vraagt via schriftelijke vragen het college om de mogelijkheden te onderzoeken om naar Belgisch voorbeeld een “openluchtmuseum” te realiseren.

Lees hier onze schriftelijke vragen