Damiën Zeller:”Jongeren die op jonge leeftijd niet goed kunnen lezen en schrijven staan al met 3-0 achter in de maatschappij”

Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat 18% van de 14-jarigen laaggeletterd is in Nederland. Ook blijkt dat één op de drie basisscholen het leesonderwijs niet op orde heeft. Hart voor Den Haag/Groep de Mos maakt zich grote zorgen en vraagt het college om met een actieplan tegen laaggeletterdheid te komen.

Raadslid Damiën Zeller: “Jongeren die niet op jonge leeftijd kunnen lezen en schrijven staan eigenlijk al 3-0 achter in de maatschappij. Het is triest dat onze jongeren de dupe zijn van onvoldoende onderwijs, het is nu het moment om duidelijk keuzes te maken voordat een nog groter deel van de bevolking laaggeletterd opgroeit.”

Hart voor Den Haag vindt het daarom hoog tijd voor een actieplan tegen laaggeletterdheid. “De gemeente moet allereerst in gesprek gaan met de schoolbesturen om hen ertoe te bewegen leesvaardigheid weer de grootste prioriteit te laten zijn op de Haagse basisscholen. Vanuit daar kan de gemeente werken aan een actieplan om te zorgen dat straks niet de helft van de Haagse bevolking laaggeletterd is”, zo besluit Zeller. Hij stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen