Onur: ‘Als dit gebeurt, heb ik geen reden meer om te leven.’

Melahat Kuçuk en haar zwaar gehandicapte zoon Onur (29) zijn ten einde raad vanwege een gedwongen verhuizing van appartement Waldeck State, gelegen aan de Strausslaan in Loosduinen, naar een zorginstelling in Rotterdam als gevolg van personeelstekort. In de eerste week van december kregen ze de mededeling van de zorginstelling Middin dat er vanaf 12 december een kamer in Rotterdam beschikbaar is en dat ze er alles aan zullen doen om Onur zo snel mogelijk te verplaatsen. Op 11-jarige leeftijd werd Onur geschept door een auto tijdens een vakantie in Turkije. Hij hield hier een hoge dwarslaesie aan over, waardoor hij 24 uur per dag beademing nodig heeft. Ook zijn spraak is beschadigd. Met zijn geheugen is niets mis. Onur communiceert met zijn ogen en wenkbrauwen en een vorm van liplezen. Inmiddels woont de 29-jarige al vijf jaar met veel plezier in Waldeck State met dag en nacht een-op-een begeleiding. In Rotterdam komt Onur op een kamer terecht zonder persoonlijke begeleiding. Volgens de moeder van Onur gaat het alarm pas af als hij ernstig in gevaar is.

Raadslid Janice Roopram is ontsteld: “Ik kan hier zo enorm kwaad om worden! Na heel veel ellende te hebben meegemaakt was er eindelijk rust. Onur heeft zijn familie om zich heen, zijn sociale contacten en niet te vergeten het personeel waar hij inmiddels ook een band mee heeft opgebouwd. Dit zijn allemaal zeer belangrijke aspecten voor Onur die meespelen om door te gaan met leven. En dat wordt nu in één ruk weggenomen!” zegt Janice Roopram. Onur heeft aangegeven dat hij niet meer verder wil indien hij moet verhuizen naar Rotterdam. Dat is zeer ernstig en triest.”

Roopram wil weten van het college of het bekend is dat er een personeelstekort is bij Middin en wat de gemeente in de situatie van Onur kan ondernemen. Ze verzoekt het college om in gesprek te gaan met Middin. Volgens Onur is veel van het personeel dat specifiek voor hem is aangenomen, ingezet voor het groepswonen. In het coalitieakkoord 2019-2022 staat vermeld ‘Iedereen kan rekenen op goede zorg, daar zorgen we voor. “Maar wat is dit waard? Ik ben wel heel benieuwd hoe het college ervoor gaat zorgen dat kwetsbare, hulpbehoevende mensen passende zorg en begeleiding blijven krijgen in hun vertrouwde omgeving, ondanks de financiële positie en/of het personeelstekort van een zorginstelling! Je hebt hier niet te maken met robots, je hebt hier te maken met mensen. Het kan toch niet zo zijn dat er door een financiële situatie of een personeelstekort bij een zorginstelling, dit ten kost kan gaan van zeer kwetsbare, hulpbehoevende mensen?” aldus Janice Roopram.

Lees hier onze schriftelijke vragen