Raadslid Nino Davituliani wil een integrale aanpak voor het Kaapseplein

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat het Kaapseplein in Den Haag wordt opgeknapt. Na vele gesprekken met de bewoners en ondernemers op en rondom het Kaapseplein komt Hart voor den Haag, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, tot de conclusie dat dit gebied een integrale aanpak vereist. Raadslid Nino Davituliani maakt zich met name zorgen om de  overbewoning, onderhuur en (geluids)overlast. Volgens de bewoners die foto’s lieten zien komen er regelmatig busjes aan met mensen uit Bulgarije en Griekenland. Vanaf het moment van hun komst worden deze mensen voorzien van werk en wonen. Davituliani: “Voor de politie zijn deze mensen vaak niet traceerbaar. Wat ons betreft ligt hier de mensenhandel op de loer. En er ontstaat en parallelle samenleving. Dat moeten we niet willen.” Volgens Davituliani heeft het Kaapseplein in het verleden te weinig aandacht gekregen en moet het plein op de schop: “Dat de omgeving aan het verpauperen is zie je goed aan de buitenkant van de woningen. Dat je bij de Esso vanaf beide kanten kan oprijden nodigt uit voor dubbel parkeren. Dit maakt ook de verkeerssituatie onoverzichtelijk.”

Onnodig claxonneren
Volgens Davituliani wonen er in dit gebied teveel mensen terwijl er relatief weinig zijn ingeschreven in het gemeentelijke BRP. Daarbij wordt de buurt geteisterd door de overconcentratie aan busjes die vaak de weg blokkeren door dubbel te parkeren, onnodig claxonneren en het kabaal op straat. “Het Kaapseplein is van oudsher een plek waar mensen bij elkaar komen en waar werk wordt verdeeld. Echter neemt de overlast aanzienlijk toe met de komst van de Turkse Bulgaren en Turkse Grieken. Met name sinds laatste 5 jaar is de situatie verslechterd. ‘s Nachts maar ook overdag wordt er vaak onnodig geclaxonneerd, is er drankoverlast en durven moeders met kinderen het plein niet meer op omdat de sfeer te grimmig is geworden door drankoverlast en het wildplassen. Davituliani: “De kinderspeelplaats op het plein moet terug naar de kinderen uit de wijk!”

Den Haag is een van de steden in Nederland met de meeste Turkse Bulgaren. Deze groep is vaak ongeïnformeerd als het gaat om hun rechten en plichten in Nederland. Ze worden op deze manier gemakkelijk het prooi van de malafide uitzendbureaus. Ook kunnen ze  zomaar uit hun huurwoning worden gezet, want diverse huisbazen misbruiken namelijk veelvuldig de contractuele rechten van deze mensen. Davituliani vindt dit onaanvaardbaar in onze stad van vrede en recht en wil daarom dat het gemeentebestuur met een plan komt om dit aan te pakken, waaronder het informeren van deze groep over alle mogelijkheden, rechten en plichten die ze hebben in deze stad.

Lees hier onze schriftelijke vragen