Raadslid Janice Roopram na 26-uurs hel voor gehandicapte Hagenaar: “Zo’n ernstige situatie mag nooit meer voorkomen in onze stad!”

Vorige week werd pas 26 uur later de als vermist opgegeven gehandicapte Hagenaar Leo de Ron (67), gevonden op het invalidetoilet in het verpleeghuis Nieuw Berkendael. ‘De cliënt heeft de toiletdeur dichtgetrokken. Daardoor leek het toilet bezet’, schreef de overkoepelende zorgorganisatie Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) in een schriftelijke reactie. Toch stelde Nieuw Berkendael dat het eigen protocol voor vermissing direct na de melding is ingezet en ook correct is nageleefd.

De grootste partij in de Haagse gemeenteraad stelt hierbij haar vraagtekens, bij monde van raadslid Janice Roopram: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren in deze tijd? Kan het personeel bijvoorbeeld een toiletdeur die op slot is, van buitenaf openmaken? Dit zou namelijk onderdeel moeten zijn van het protocol; zijn er geen sensoren?”. De partij Hart voor Den Haag heeft meerdere signalen ontvangen van soortgelijke incidenten in verpleeghuis Nieuw Berkendael en heeft daarom schriftelijke vragen opgesteld gericht aan het stadsbestuur.

Roopram vraagt het college of er inzicht gegeven kan worden in het protocol van verpleeghuis Nieuw Berkendael en of zo’n protocol is gestandaardiseerd. “Het is enorm belangrijk dat de ouderen zich veilig voelen en dat de familieleden erop gerust kunnen zijn dat hun dierbaren in goede handen zijn. Hoe sneller een kwetsbare oudere wordt gevonden des te groter de kans is op minder extra aandoeningen en in bepaalde gevallen zelfs de kans op overleving. Zo’n ernstige situatie mag nooit meer voorkomen in onze stad, vandaar mijn vragen aan het stadsbestuur!”, aldus raadslid Roopram.

Lees hier onze schriftelijke vragen