Raadsleden: Daders aanpakken in plaats van hardwerkende ondernemer

Restaurant El Basha op de Laan is op last van burgemeester Pauline Krikke voor de duur van drie maanden gesloten. Dat meldt de horecapolitie op Instagram. Daarbij wordt gesproken over een ernstig geweldsincident, al is nog niet geheel duidelijk wat zich exact heeft afgespeeld. Wel wordt gesproken over een hoogoplopend conflict en een steekpartij tussen twee gasten. Hart voor Den Haag vindt dat de onderneming veel te hard geraakt wordt met drie maanden sluiting en stelt raadsvragen over de verwijtbaarheid.

“Een restauranteigenaar kan niet aan iemands neus zien of hij wel of niet crimineel is, maar draait wel op voor de gevolgen als het misgaat. Dat is onrechtvaardig en gaat ten koste van goedwillende ondernemers”, zegt raadslid Nino Davituliani. Ook op social media leeft de zaak. “Hypocrisie! Alsof Schiphol gesloten wordt als daar een bolletjesslikker naar binnen komt!” en “Als bij Sociëteit De Witte twee klanten ruzie krijgen wordt die dan ook drie maanden gesloten?” zo schrijven mensen op Facebook. Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs kan zich daarin vinden: “Door een zaak drie maanden op slot te gooien draai je een ondernemer de nek om. Dit is buiten iedere proportie en doet geen recht aan het begrip wat El Basha is in Den Haag. We hebben allemaal weleens een stapavond afgesloten bij dit restaurant en kunnen zien hoe professioneel ze daar te werk gaan.”

Nachtburgemeester

Ober Aimen werd vorig jaar zelfs ‘Hagenaar van het Jaar’ omdat hij iemands leven gered heeft die te snel een biefstuk naar binnen werkte in het restaurant. “El Basha heeft een belangrijke functie in het nachtleven van Den Haag. Zij verdienen onze steun en geen slot op de deur.” zo stellen Davituliani en Sluijs. Beide raadsleden stellen schriftelijke vragen waarin ze verzoeken om opheffing of verkorting van de sluiting van El Basha. Ook de Haagse nachtburgemeester Sjoerd van Schuylenburch maakt zich zorgen: “Er moet goed gekeken worden hoe een ondernemer beter kan worden beschermd. Het is absurd als een zaak drie maanden dicht moet, omdat er een vechtpartij is of iemand drugs bij zich heeft terwijl daders vaak al na één dag buiten staan. Denk ook aan de mensen die werken voor de ondernemer. Zij hebben soms een gezin, met kinderen en moeten hun huur of hypotheek kunnen betalen. Dit soort rigoureus ingrijpen kan het einde betekenen van een onderneming en veel mensen, waaronder de werknemers, in de problemen brengen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen