Raadslid Ralf Sluijs: “Het is een vergeten straatje en verdient echt meer aandacht”

Schone klinkers, verlichting in de straat en een heuse ‘Instagram muur’ moeten van de ‘vergeten’ Raamstraat weer een uniek Haags straatje maken.

Grote economische voorspoed
Het stukje Raamstraat tussen de Vlamingstraat en de Grote Marktstraat ligt er op het moment verloren bij, vindt ondernemer Pavlina Pavlova. Zij runt het Mediterraanse restaurant Bolyari waar mediterraanse tapa’s en mezzes geserveerd worden. De Raamstraat dankt haar naam aan de droogrekken waarop in de veertiende- en vijftiende eeuw lakens gedroogd werden. Deze rekken werden ‘ramen’ genoemd en de lakenindustrie heeft Den Haag grote economische voorspoed gebracht. ‘Tijd voor nieuwe economische voorspoed’, zegt Pavlova.

Straat wordt als toilet gebruikt
De ondernemer maakt zich zorgen over ‘haar’ straatje. “Het is vaak een bende hier in de straat omdat mensen het echt als een achterstraatje zien. Maar is het wel ons achterstraatje waar we graag goed voor willen zorgen en fijn willen ondernemen”, zegt Pavlova. “Wij en onze collega’s hier in de straat kunnen bijvoorbeeld onze vuilcontainers nergens kwijt. Deze staan dan voor de deur en dat ziet er natuurlijk niet uit. Het zou fijn zijn als er we een vaste plek in de buurt krijgen waar deze uit het zicht geplaatst kunnen worden”, aldus de uitbaatster. “Ook zouden we heel graag verlichting in de straat willen. Het is nu altijd donker in de avond waardoor mensen de straat als toilet en vuilnisbak gebruiken”, vult ze aan.

Instagram muur
Pavlova heeft aan de bel getrokken bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos raadslid Ralf Sluijs. “Ik begrijp de zorgen van Pavlina heel erg goed. Zij is trots op haar straatje en wil daarvoor knokken. Het wordt hoog tijd dat de luiken van de Raamstraat weer wagenwijd opengaan”, zegt Sluijs. Het raadslid denkt dat met kleine ingrepen grote resultaten behaald kunnen worden. “Kauwgom van de klinkers afspuiten, goede verlichting en ruimte voor de vuilcontainers kunnen de straat al een heel ander aangezicht geven”, zegt Sluijs. Hij zou ook heel graag een heuse Instagram muur willen hebben. “De blinde muur in de straat had ooit een mooie beschildering maar is nu helemaal afgebladderd. Hoe tof zou het zijn als de mensen van The Hague Street Art hier helemaal los kunnen gaan om er een uniek kunstwerk op te maken? Met de foto’s die hiervan op Instagram zullen verschijnen verkoopt de straat zichzelf! Zo kan de Raamstraat een uniek Haags straatje worden”, aldus een enthousiaste Sluijs.

Lees hier onze schriftelijke vragen

Foto: Ondernemer Pavlina Pavlova en medewerker Ramon staan met raadslid Ralf Sluijs in de Raamstraat voor de afgebladderde ‘Instagram’ muur. (Foto: Hart voor Den Haag/Groep de Mos)