Raadslid Ralf Sluijs: Een museum waar de koninklijke interesse het hele jaar door gevoed kan worden zou prachtig zijn”

Een Oranjemuseum met koninklijke objecten als de kroonjuwelen en inhuldigingsmantel, kunnen de royale identiteit van Den Haag nog verder versterken. Dat vind de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het college gaat er serieus naar kijken.

Paleis Lange Voorhout
Raadslid Ralf Sluijs heeft de vraag voor een Haags Oranjemuseum woensdag neergelegd tijdens een debat over het toerisme in Den Haag: “We zien dat tijdens de jaarlijkse openstelling van Paleis Noordeinde de belangstelling enorm is. Een museum waar de koninklijke interesse het hele jaar door gevoed kan worden zou prachtig zijn, dus ik ben blij dat de wethouder hierover wil meedenken!”

Schatkamer

Het raadslid ziet een belangrijke rol weggelegd voor het Koninklijk Huisarchief. Koning Willem I stelde in 1825 het Koninklijk Huisarchief in om de archieven, de bibliotheek en historische collecties van het Huis Oranje-Nassau centraal te beheren. “Het is een schatkamer vol koninklijke verzamelingen. Deze verdienen het om bekeken te kunnen worden door een groot publiek”, zegt Sluijs. Wethouder De Mos heeft namens het college toegezegd serieus te gaan kijken naar een Oranjemuseum. “Vorm en invulling moeten we bekijken. (..) Het idee is absoluut sympathiek”, zo stelde de wethouder woensdagmiddag.