René Oudshoorn: “De Japanse Duizendknoop kan het wegdek openen en funderingen, rioolbuizen en kademuren aantasten”

De Japanse duizendknoop is veelvuldig in het nieuws, dit moeilijk uit te roeien groene monster heeft naast zijn verstikkende werking op ander groen nu ook een verwoestend spoor in de bouwwereld getrokken. Een woningbouwproject op Rotterdam-Zuid komt mogelijk stil te liggen vanwege de groei van de ‘horrorplant’ en ook in Zwolle en Amersfoort zijn er grote problemen in de bouw. Inmiddels rukt de plant steeds verder op en meer en meer gemeenten nemen maatregelen.

Hart voor Den Haag raadslid René Oudshoorn: “Er is niet één middel om de plant effectief te bestrijden. Uitgraven is bijna niet te doen, want als er maar een centimeter van de plant achterblijft in de grond kan daar weer een hele plant uit voortkomen. Deze groene krachtpatser komt uit de bamboefamilie en dringt door in bruggenhoofden en beschoeiingen. De plant kan ook het wegdek openen en funderingen, rioolbuizen en kademuren aantasten.

Hart voor Den Haag vreest dat de woekerplant ook binnendringt in schakelkasten die het verkeer regelen, daarnaast verstikt de plant het andere groen.​ Oudshoorn: “Ik wil dat voor er met bouwwerkzaamheden wordt gestart door de aannemer eerst de grond wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop, zodat de latere bewoners niet worden geconfronteerd met deze groene sloper met alle gevolgen van dien”. Oudshoorn stelt schriftelijk vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen