Damiën Zeller: “Nieuwe generaties doordringen van de noodzaak om Jodenhaat te bestrijden door excursies naar Westerbork en Auschwitz.”

In 2018 waren er in Nederland 19 procent meer gevallen van antisemitisme dan in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van CIDI. Zo kreeg het CIDI een melding van een Joodse scholier die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen kreeg als: “Alle Joden moeten dood” en “Ga terug naar de gaskamer”. Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag / Groep de Mos, is het snel tijd om dit antisemitisme een halt toe te roepen en roept daarom het college op om met een actieplan tegen antisemitisme te komen.

Hart voor Den Haag ziet dat er een grote rol is weggelegd voor het onderwijs om antisemitisme tegen te gaan. Raadslid Damiën Zeller: “Scholen hebben een erg belangrijke rol in het tegengaan van antisemitisme. Wij steunen dus ook de oproep van het CIDI dat docenten meer ondersteuning moeten krijgen bij het bestrijden van antisemitische vooroordelen en complottheorieën. Dit wordt nu deels gedaan door de samenwerking met de Week van Respect.”

Auschwitz

In het coalitieakkoord staat vermeld dat er binnen het onderwijs speciale lesprogramma’s moeten komen waaronder bijvoorbeeld een excursie naar Westerbork of Auschwitz kan vallen. Zeller: “Ik wil graag weten wanneer dit wordt uitgevoerd. De gruwelen van Auschwitz spreken voor zich en om te voorkomen dat het verleden zich herhaalt moeten we ook de nieuwe generaties doordringen van de noodzaak om Jodenhaat te bestrijden.”

Lees hier onze schriftelijke vragen