Raadslid Ralf Sluijs: “Deze mensen zijn hun huis kwijt, dat is al vreselijk genoeg”

Hoewel hun huizen na de gasexplosie aan de Jan van der Heijdenstraat zijn gesloopt, moeten de eigenaren de jaarlijkse heffing op onroerend goed (ozb) gewoon betalen. En dat geld krijgen ze ook niet terug. Dat schrijft AD Haagsche Courant. Hart voor Den Haag/Groep de Mos is boos over dit ‘ambtelijke geneuzel’.

Volgens een woordvoerder van de gemeente ‘is de situatie per 1 januari leidend voor wat betreft ozb/WOZ en staat de WOZ vast voor de rest van het jaar’. De gasexplosie was op 27 januari.

“Bij brand of sloop vindt geen restitutie plaats”, laat een gemeentewoordvoerder schriftelijk weten. “Formeel heet het dat de ozb een zogenoemde tijdstipbelasting is.” Voor andere heffingen, zoals de afvalstoffenheffing, wordt volgens de gemeente ‘een maatwerk-oplossing’ gezocht. ,,Maar hoe die afspraken eruit gaan zien kunnen we nog niet zeggen”, aldus de woordvoerder.

Ambtelijk geneuzel

Hart voor Den Haag/Groep de Mos windt zich op over de kwestie. “Deze mensen hebben een vreselijke ramp meegemaakt en zijn hun huis kwijt, dat is al erg genoeg. Het minste wat de gemeente kan doen is de OZB kwijtschelden en niet vervallen in ambtelijk geneuzel. Een arm om de schouder en de menselijke maat zou de gemeente sieren”, zegt raadslid Ralf Sluijs.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos eist kwijtschelding en stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen