Zeller: “Dojo Kamakura vervult ook een grote maatschappelijke functie in de wijk”

Onder de naam Kamakura werd de dojo van de gebroeders Gordeau in 1981 opgezet. De dojo is inmiddels tot over de hele wereld bekend. Meerdere wereld-, Europese- en Nederlandse kampioenen in verschillende disciplines zijn hier getraind of trainen hier nog. De huidige locatie aan de Gheijnstraat heeft zijn beste tijd gehad, de dojo valt letterlijk uit elkaar en er is na lang zoeken een nieuwe locatie gevonden waar zij hun intrek in kunnen nemen. In de nieuwe locatie zal veel verbouwd moeten worden omdat alles aan de Japanse standaarden moet voldoen om een volwaardige dojo te zijn, ook zal er in de nieuwe locatie een vechtsportmuseum worden geopend.

Hart voor Den Haag / Groep de Mos wil dat Kamakura eindelijk de Haagse erkenning krijgt die zij verdient. Kamakura is al jarenlang een Haags begrip, maar enige ondersteuning van de gemeente bleef tot nu toe uit. Eigenaar Gerard Gordeau, de Haagse legende die in vijf vechtsporten wereldkampioen is geworden zet zich buiten het trainen van toekomstig vechtsporttalenten al jaren in voor vele maatschappelijke doelen. De grootste partij in de gemeenteraad wil dat er samen met Kamakura wordt gekeken hoe de gemeente kan bijdragen aan de aanstaande verhuizing en verbouwing.  Zo kan de gemeente helpen in de bekostiging of helpen het museum in te richten.

Raadslid Damiën Zeller: “Veel mensen zijn zich niet bewust met wat voor Haagse historie er in deze vechtsporten vooraf is gegaan, zo heeft Gerard Gordeau ooit aan de eerste UFC meegedaan. Overal waar je in de dojo kijkt zie je de rijke geschiedenis, van trofeeën tot foto’s met celebrities.  Dit moeten we in Den Haag op alle mogelijke manieren koesteren.”

Maatschappelijke functie 

Dojo Kamakura heeft ook een grote maatschappelijke functie in de wijk, de dojo traint bijvoorbeeld mensen die in de reclassering zitten. Door de strikte regels helpt de dojo regelmatig jongeren weer op het juiste pad te brengen. Ook is de dojo een goed middel in de strijd tegen de obesitas en organiseren zij jaarlijks een toernooi om geld op te halen voor KIKA. Zeller vervolgt: “Het is uniek om een dojo in Den Haag te hebben die voldoet aan de Japanse standaard, ik hoop dat de gemeente bereid is om de dojo op iedere mogelijke manier te ondersteunen in deze verbouwing en verhuizing”. Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen om het college op te roepen Kamakura te ondersteunen en faciliteren.

Lees hier onze schriftelijke vragen