Raadslid William de Blok: “Er is enorme woningnood, die schop moet snel de grond in” 

De bouw van twee torens naast Den Haag Centraal staat op losse schroeven. Ontwikkelaar Patrizia stapte uit het Bellevue project, omdat het financieel niet meer rond te krijgen is nadat de Haagse gemeenteraad de torens heeft ‘gekortwiekt’ door een voorstel aan te nemen dat voorstelde de bouwhoogte met 15 meter te verlagen. De betrokken partijen hebben het project daarom voorlopig stilgelegd. Wethouder Anne Mulder (VVD) heeft de raad  geïnformeerd middels een brief en zal zich beraden op het vervolg. Hart voor Den Haag heeft steeds voor dit scenario gewaarschuwd en stemde dan ook als enige partij tegen het inkorten van de torens. 

Raadslid William de Blok van Hart voor Den Haag diende bij de raadsvergadering afgelopen donderdag een voorstel in om het oorspronkelijke plan dat uitging van torens van 185 meter weer in de Haagse gemeenteraad in stemming te brengen. “Eigenlijk klopte alles bij deze bouwontwikkeling. Een goed bouwprogramma met 30% sociale huur woningen, beperkte schaduw werking en windhinder. Ook de beoogde bouwhoogte van 185 meter sluit aan op de hoogte van de aangrenzende torens,” aldus De Blok. “Voor de circa 600 woningen die aan de Grotiusplaats gebouwd worden hebben zich meer dan 3.000 woningzoekenden ingeschreven. Om de woningnood aan te pakken moeten we bouwen, zeker op locaties die daar geschikt voor zijn, zoals rond de stations. Al moeten we ook kijken hoe we de bevolkingsgroei van onze stad kunnen afremmen,” vervolgd De Blok.  

Ook zou de locatie interessant zijn om er de Koninklijke Bibliotheek te huisvesten en is aan voorbereidingskosten al een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld verspijkert aan dit project. Geld wat afgeboekt wordt als het project niet doorgaat. “Kortom, voldoende redenen om de eerdere dwaling te herstellen. Maar bovenal gaat de stad gebukt onder een enorme woningnood, die schop moet snel de grond in,” aldus De Blok. Helaas haalde de motie geen meerderheid. Hierdoor zal het bouwplan geen doorgang vinden met als gevolg dat er geen 1200 woningen komen en er een half miljoen euro door de gemeente word afgeschreven. 

“Een gemiste kans om een blamage te voorkomen. Tegen alle adviezen en rekensommetjes in denkt het merendeel van de raad dat de ontwikkelaar toch gaat bouwen. Droom verder zou ik zeggen,” besluit een ziedende De Blok.