Raadslid Damiën Zeller: “Het leven van de Sefardisch-Joodse filosoof Spinoza is een belangrijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis”

De Nieuwe Kerk wordt gebruikt als concertzaal en als evenementenlocatie, maar is niet structureel toegankelijk voor publiek. Volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos moet daar verandering in komen en worden opengesteld voor publiek. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad stelt raadsvragen en verzoekt het college de mogelijkheden te verkennen.

Damiën Zeller: “De Nieuwe Kerk is een prachtige kerk die iedereen ook eens van binnen gezien moet hebben. Het is dus doodzonde dat de kerk alleen te bezoeken is tijdens de open monumentendag of tijdens één van de evenementen die erbinnen plaatsvinden. Voor toeristen is het ook heel vreemd dat ze zo’n bijzonder gebouw als de Nieuwe Kerk niet kunnen bezoeken, in het buitenland zijn kerken vrijwel altijd geopend.”

Informatiebord
Ook pleit de partij voor het plaatsen van een interactief informatiebord met de geschiedenis van Spinoza en van de Nieuwe Kerk in meerdere talen. “Buiten dat de Nieuwe Kerk een top 100 locatie van de monumentenzorg is, is de kerk ook bijzonder omdat het grafmonument van Baruch Spinoza net buiten de kerk staat. Het leven van de Sefardisch-Joodse filosoof Spinoza is een belangrijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis” aldus Zeller.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen om het college te verzoeken in gesprek te gaan met de Stichting Nieuwe Kerk en een Haags cateringbedrijf, die momenteel evenementen zoals bruiloften in de kerk host, om gezamenlijk tot een structurele openstelling van de kerk te komen.

Lees hier onze schriftelijke vragen