Raadslid Ralf Sluijs: ‘Haagse huiskamers vol warmte, humor en gezelligheid’

“Een houten keetje van vijf bij zes meter waar alle problemen van de wereld inpassen, en die worden met een bakkie pleur opgelost in een paar seconden.” Dat is een Haagse koffietent volgens lokale volksheld Harry Jekkers. Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil nu dat de koffiehuizen cultureel erfgoed worden. Er zijn inmiddels koffiehuizen, koffietenten en koffiekiosken in alle soorten en maten. Nog altijd is het dé plek om werk te vinden, mensen te ontmoeten en een bakkie pleur te drinken met een broodje bal (besguitstuiter). Ondanks dat er nog redelijk veel koffietenten zijn, dreigen ze uit het Haagse straatbeeld te verdwijnen. Fotografe Milene van Arendonk vindt dit doodzonde en richtte zelfs de Facebookpagina ‘De Haagse Koffietent’ op. “Als fotografe leg ik alle Haagse koffiehuizen en de bezoekers vast voordat ze voorgoed verdwenen zijn”, zegt van Arendonk.

Koffie, hoeslakens en Tupperware

Loonbetalingen gebeurde vroeger in cafés, maar uit sociale overwegingen werd de uitbetaling naar de koffiehuizen verplaatst. Zo werd voorkomen dat het uitbetaalde geld direct werd uitgegeven aan alcohol. In de koffietent werd ook veel handel gedreven. “Er was altijd wel iemand die een partij Tupperware dozen, hoeslakens of sokken in de kofferbak had. Meestal goedkoop ingekochte spullen van belabberde kwaliteit”, valt te lezen op de Haagse Koffietent Facebookpagina.

Geboren in een koffiehuis

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos deelt de liefde voor de koffiegelegenheden: “De Haagse koffiehuizen zijn een huiskamer vol warmte, humor en gezelligheid. De deur staat voor iedereen open en eenzaamheid bestaat er niet”. De partij wil de Haagse koffietenten laten opnemen op de lijst van Cultureel Erfgoed. De Haagse Tilduivensport, vreugdevuren en woonwagencultuur staan hierin al opgenomen. “De koffiehuizen en de koffiecultuur zijn uniek in Nederland. Erkenning als Cultureel Erfgoed is een geweldige steun in de rug zijn voor de Haagse huiskamers”, stelt Sluijs. Ook de toeristenbranche ziet kansen in de erfgoed-status. “Mijn compagnon is zelfs geboren in een Haagse koffietent”, zegt Sylvester van Oel van Cycle and the City, bekend van de gouden fietsen: “Als de koffiehuizen Cultureel Erfgoed worden gaan wij nadenken over een unieke ‘Koffiehuis Fietstour’, dat zou toch goud zijn!”. Hart voor Den Haag/Groep de Mos stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen