Rene Oudshoorn: “Via het ooglid van de hond kunnen grasaren achter de oogbol terechtkomen. Dat veroorzaakt in vaak ernstige beschadigingen en ontstekingen!”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos ontvangt veel klachten over de zogenaamde grasaren op de hondenuitlaatplekken in Den Haag. Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.  Grasaren bestaan uit zaden en een soort weerhaakjes. Als een hond in het hoge gras loopt en speelt, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen. In de oren, tussen de tenen, in de wang, in het oog en zelfs in de neus, grasaren ‘kruipen’ steeds dieper in de huid. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst. Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de gemeente ingrijpt.

Raadslid René Oudshoorn is bezorgd: “Uiteraard zijn wij blij met het ecologisch maaibeleid in Den Haag, prima voor vlinders en andere insecten maar vragen toch van het stadsbestuur om de hondenuitlaatplaatsen regelmatig te maaien in de periode van de grasaren. Deze gemene kruiper kan zich op verschillende plaatsen vasthechten en verschillende soorten medische problemen veroorzaken bij je hond​, zoals oor, keel, oog en neusontsteking. Dit is op z’n zachts gezegd niet bevorderlijk voor onze dieren, dus vraag ik het college om regelmatiger te maaien in deze risicovolle periode.”.

Oudshoorn stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen