Lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit voor anonieme wapenkluizen op Haagse politiebureaus

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de politie Den Haag mensen de mogelijkheid gaat geven om anoniem hun wapens te droppen, zoals momenteel in Rotterdam gebeurt. Op een aantal bureaus staan daar wapenkluizen waarin je anoniem – en dus ook zonder strafrechtelijke vervolging – een wapen kan deponeren. Vuurwapens worden door de Rotterdamse politie bij melders thuis opgehaald door politie in burger.

Raadslid Nino Davituliani stelt dat deze aanpak in Den Haag net zo nodig is, aangezien geweld met (vuur)wapens regelmatig voorkomt: “Elk geweldsincident met wapens minder is er één. Wapenbezit vergroot het risico op escalatie van geweld. In bepaalde criminele circuits ‘hoort’ het wapenbezit bij het dagelijks leven. Hier moeten we vanaf! Het wapenbezit is onacceptabel, met uitzondering van de politie want zij vormt de zwaardmacht in Nederland. Iedereen moet deze norm respecteren”.

Schone lei
Wat Hart voor Den Haag betreft kunnen de Politie Den Haag en het Openbaar Ministerie  ook in de hofstad hier werk van maken. Deze aanpak heeft zijn effectiviteit trouwens al bewezen. Sinds de bekendmaking van de actie hebben tientallen Rotterdammers hun wapens anoniem bij de politie ingeleverd. Tien jaar geleden heeft Rotterdam een dergelijke actie ook met succes gevoerd. Volgens Davituliani voorkom je hiermee niet alleen de slachtoffers in de toekomst maar geef je de mensen die zich schuldig maken een misdrijf (het illegale wapenbezit) de mogelijkheid om tot een bezinning te komen. Davituliani: “Door een actie als deze krijgen mensen die wellicht in een vlaag van verstandsverbijstering de verkeerde kant zijn opgegaan een tweede kans; ze kunnen zich bezinnen en met een schone lei beginnen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen