De grootste partij in de Haagse gemeenteraad Hart voor Den Haag stelt aan het stadsbestuur voor om de kentekengegevens van de milieuzone camera’s in de Binnenstad te delen met de politie. Dit om criminelen op te sporten. Het gaat erom dat de huidige ANPR-functie gebruikt wordt om te bepalen wie er wel of niet met een voertuig de straten in de binnenstad in mag. Raadslid Nino Davituliani wil dat deze camera’s ook door de politie gebruikt kunnen worden en dat op het moment dat een bepaald kenteken ‘verdacht’ is, deze snel van de weg kan worden geplukt. Het liefst door middel van live meldingen, zo stelt de grootste partij uit de Haagse raad.

Volgens Nino Davituliani zal de politie dankzij de camerabeelden in staat zijn direct op te treden als een verdachte langsrijdt. De pakkans wordt hiermee aanzienlijk vergroot. Het gaat haar met name om de jacht op criminelen te vergemakkelijken, door verdachte voertuigen eruit te filteren: “Zo kan de politie bijvoorbeeld na een violente woningoverval de vluchtauto van de daders gemakkelijker terugvinden. De kentekens worden immers toch al uitgelezen om te bezien of een auto de straat wel in mag rijden. Waarom deze dan niet delen met de politie? Ik hoop dat het stadsbestuur dit ook een goed idee vindt en dat we hiermee nog een stap zetten in het verder bestrijden van de criminaliteit.”

Nino Davituliani vindt dat de lijnen tussen de politie en de gemeente sowieso korter moeten: “Politie en gemeente moeten intensiever samenwerken om zoveel mogelijk boeven te vangen. Door de database van de politie in de milieuzone camera’s van de gemeente te implementeren kan de politie sneller en gerichter in actie komen. Ik hoop dat ons stadsbestuur hier snel mee aan de slag wil.”

Lees hier onze schriftelijke vragen