Raadslid Damiën Zeller: “Studenten staan soms voor een leeg klaslokaal, hierdoor kunnen zij het vertrouwen in het onderwijs verliezen met als gevolg dat het aantal vroegtijdig schoolverlaters stijgt!”

Ieder jaar publiceert het ministerie van Onderwijs de “Staat van net onderwijsdebat”. In een 222 pagina’s dik manifest schetst het ministerie hoe het onderwijs in Nederland ervoor staat. Volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos is het aanblijvende lerarentekort één van de grootste zorgen en de partij roept daarom op tot intensivering van de huidige maatregelen en aanvullende maatregelen.

Raadslid Damiën Zeller: “Onbevoegde docenten voor de klas, samenvoegde klassen, hele klassen die uitvallen. Dit is slechts een kleine greep waaraan leerlingen worden blootgesteld. Les krijgen van onbevoegde docenten, zo blijkt uit het rapport, zijn nadelig voor de leerprestaties. Ook staan studenten soms voor een leeg klaslokaal en hierdoor kunnen zij het vertrouwen in het onderwijs verliezen. Dit heeft als gevolg dat het aantal vroegtijdig schoolverlaters stijgt en dat is een heel slechte zaak.”

Maatregelen

Zeller vervolgt: “Wethouder Bruines doet al enorm veel om het lerarentekort terug te dringen, maar het nieuwe rapport geeft duidelijk aan dat er snel nieuwe maatregelen nodig zijn om het lerarentekort eindelijk een halt toe te roepen. Denk bijvoorbeeld aan het verleiden van docenten om meer te werken, hierdoor kan er al een enorm gat worden opgevuld. Ook wil ik weten of het college inmiddels nieuwe ideeën heeft om leraren aan te trekken.”

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen om de status te vragen van huidige campagnes en of de wethouder bereid is om over nieuwe maatregelen na te denken om het lerarentekort terug te dringen.

Lees hier onze schriftelijke vragen