Janice Roopram: “Als er in de jeugdzorg al geen grenzen meer kunnen worden aangegeven, waar dan wel in onze maatschappij?”

Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Dat schrijven jeugdzorginstellingen in een pamflet. Hart voor Den Haag wil weten hoe de situatie in Den Haag precies is en wil dat agressie tegen hulpverleners altijd wordt bestraft.

Niet alleen worden de medewerkers in hun werk bedreigd, agressieve cliënten en ouders weten de jeugdbeschermers namelijk ook steeds vaker in hun privéleven te raken. Bijvoorbeeld via online bedreigingen.

“Wij willen dat hulpverleners hun werk kunnen doen. Hulpverleners moeten, soms tegen de zin van ouders in, ingrijpen in bepaalde situaties. Dit geeft niemand een vrijbrief om agressief te zijn jegens hen. Als deze cijfers kloppen gaat dat alle perken te buiten en ik wil graag weten hoe de situatie in Den Haag is.” zegt Hart voor Den Haag raadslid Janice Roopram.

Roopram wil dat agressie tegen jeugdhulpverleners altijd wordt gerapporteerd en bestraft: “Kennelijk komen mensen hiermee weg, maar agressie is wat ons betreft niet de norm. Fysieke agressie, bedreigingen en stalking zijn strafbaar. Dan past aangifte. Wij willen dat dit soort incidenten gemeld wordt en een vervolg krijgt. Desnoods worden de ouders van notoire agressors die minderjarig zijn aangepakt. Als er in de jeugdzorg al geen grenzen kunnen worden aangegeven, waar dan wel in onze maatschappij?”

Lees hier onze schriftelijke vragen