Raadslid Ralf Sluijs: “75 jaar vrede en vrijheid in Europa vieren in de stad van Vrede & Recht!”

Bij Nederlandse winst op het Eurovisiesongfestival dit jaar moet Den Haag dé kandidaatstad zijn voor de organisatie van het zangfestijn. Daarvoor pleit de grootste partij in de Hofstad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. ‘Songfestival als Haags cadeau om de vrijheid te vieren.’

Nummer 1 bij bookmakers

In aanloop naar het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv weet ‘onze’ Duncan Laurence al een unieke prestatie neer te zetten: hij staat bovenaan bij de bookmakers. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat Nederland daarbij als nummer 1 uit de bus komt rollen. Alle reden voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos om optimistisch te zijn over Nederlandse winst. Ralf Sluijs: “Laten we de huid nog niet verkopen voordat de beer geschoten is, maar hardop dromen en denken mag natuurlijk altijd. Als de bookmakers gelijk krijgen moet Den Haag gaststad van het Eurovisiesongfestival 2020 worden”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Dit valt dan samen met de viering van 75 vrede en veiligheid. Het Eurovisiesongfestival als viering van 75 jaar vrede en veiligheid in Europa kan natuurlijk alleen in de internationale hoofdstad van Vrede & Recht. Het liedjesfestijn staat voor vrijheid en mogen zijn wie je bent. Het zou een prachtig cadeau van onze stad aan ons continent Europa zijn om dit te mogen organiseren”. Als locatie noemt het raadslid het ADO Den Haag Stadion. Het stadsbestuur zal moeten onderzoeken of het voor deze gelegenheid tijdelijk overdekt kan worden. Sluijs: “Een evenement met ruim 180 miljoen televisiekijkers in het ADO stadion, hoe mooi zou dat wel niet zijn!”

1980
Als Den Haag gaststad wordt van het grootste liedjesfestijn ter wereld zou dat voor de tweede keer zijn. De vijfentwintigste editie van het Eurovisiesongfestival vond op 19 april 1980 ook plaats in de Hofstad. Israël, de winnaar van het voorgaande jaar destijds, zou het festival organiseren, maar trok zich terug omdat de dag van de finale plaatsvond op een nationale rouwdag in Israël. Na een loting werd de organisatie aan Nederland overgedragen. Het kan dan ook de editie van de ronde getallen worden: 65e Songfestival, 75 jaar bevrijd Europa en na 40 jaar weer terug in Den Haag.

Sluijs benadrukt ook de economische impact voor de stad. Het festival duurt met halve finales en finale minimaal 4 dagen. “Alle deelnemers plus gevolg, de wereldpers en bezoekers zullen in Den Haag slapen, eten en winkelen. Die keiharde euro’s komen direct in de kassa’s van onze lokale ondernemers. De duizenden festivalfanaten worden met open armen ontvangen in de mooiste stad van Nederland. Ik hoor de middenstand al blij meezingen met het festival!”

(1) https://www.televizier.nl/amusement/duncan-laurence-overtuigend-op-1-bij-de-bookmakers

(2) https://www.ad.nl/show/uniek-duncan-laurence-grootste-kanshebber-bij-wedkantoren~a6d602c7/

(3) https://www.parool.nl/kunst-en-media/ook-concurrentie-ziet-duncan-laurence-als-topfavoriet~a4625578/

Lees hier onze schriftelijke vragen