Raadsleden Roopram en Hoynck van Papendrecht: “het gaat hier om kwetsbare mensen!”

Wie huishoudhulp krijgt, heeft recht om te weten hoeveel uur, zegt de hoogste rechter. Dit artikel in het AD over het gevecht om goede huishoudhulp, heeft voor verontrusting gezorgd bij Hart voor Den Haag en 50PLUS. De partijen hebben daarom samen schriftelijke vragen gesteld aan het Haagse stadsbestuur.

“Wij hebben altijd aangegeven dat de thuiszorg niet mag worden beknibbeld. Dit staat ook vermeld in het coalitieakkoord,” zegt Janice Roopram, woordvoerder zorg van Hart voor Den Haag: “In februari 2018 hebben wij het stadsbestuur al om opheldering gevraagd, omdat wij klachten binnenkregen over de onduidelijke criteria die de gemeente zou hanteren voor het geven van huishoudelijke hulp. We willen nu graag duidelijkheid”

In het artikel wordt aangegeven de hoogste rechter de gemeente Den Haag nu twee keer op de vingers heeft getikt. Den Haag heeft zijn beleid voor huishoudelijke hulp (nog) niet aangepast aan de rechterlijke uitspraken. De kwestie ligt momenteel nog bij de advocaten, zegt een woordvoerder van de gemeente. Roopram vindt dat de raad hierover moet worden geïnformeerd. Ook vraagt ze aan het stadsbestuur om een (tevredenheids)onderzoek. “Het is al te lang een welles/nietes discussie over de thuishulp. Dat moet nu veranderen. We hebben het hier over kwetsbare mensen die zo spoedig mogelijk hulp nodig hebben! Zij hebben recht op duidelijkheid” aldus Janice Roopram.

Frans Hoijnck van Papendrecht, fractievoorzitter van 50PLUS, voegt daar nog aan toe dat goed geregelde huishoudelijke hulp voor veel ouderen en zieken essentieel is om het thuis te redden: “Als dat niet zo is, dan krijgen velen daar stress van. En soms is het van direct belang voor hun gezondheid, wegens allergieën of grote vatbaarheid voor infecties. Ouderen en zieken kunnen niet op de grond gaan liggen om onder bed te stofzuigen. Ook de vuilnis naar buiten brengen, de was ophangen of de vaat echt goed schoonmaken, dat krijgen velen zelf niet voor elkaar.”

Lees hier onze schriftelijke vragen