De lokale partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos heeft tijdens het spoeddebat over de steekpartij bij het Johanna Westerdijkplein op Bevrijdingsdag twee moties aangenomen gekregen waarmee Den Haag veiliger wordt.

De partij was kritisch op de communicatie van de burgemeester, die zei dat er geen signalen waren dat er meer speelde bij de ‘verwarde’ Syrische statushouder Malek F. Op zo’n moment is het van cruciaal belang dat álle mogelijke motieven van de dader, inclusief terrorisme, worden onderzocht.

Begin maart kreeg de politie bovendien een anonieme brief in slecht geschreven Engels dat Malek F. plannen had een aanslag te plegen. Niemand binnen de gemeente was op de hoogte van die waarschuwing door een menselijke fout. Richard de Mos: “Hoe is het mogelijk? Deze informatie moet worden doorgespeeld naar de gemeente en politie. Het gaat hier om de veiligheid van onze stad en onze inwoners. Daar moet zwaar aan getild worden.”

Daarom diende de partij een motie in om de registratie van (mogelijk) terroristische aanslagen en de crisiscommunicatie sterk te verbeteren. Die motie werd gesteund door een meerderheid in de raad. De Mos: “We willen niet meer dat de burgemeester direct na zo’n incident zegt dat er geen signalen zijn dat er meer speelt als dit mogelijk wel het geval is. Doe eerst uitvoerig onderzoek!”

Daarnaast diende Hart voor Den Haag / Groep de Mos een motie in om te laten onderzoeken of het zinvol is om, naar Amsterdams voorbeeld, een Top-600 aanpak verwarde personen in te voeren. Ook die motie werd gesteund.