Raadslid Janice Roopram: “Aan jarenlang nodeloos solliciteren als langdurig werkloze oudere komt eindelijk een eind!”

Het Haagse stadsbestuur gaat in de toekomst per geval kijken of de sollicitatieplicht van langdurig werklozen ouderen gehandhaafd wordt. Er komt dus geen generiek seniorenpardon, maar in de toekomst wordt per geval bekeken of er soepel kan worden omgegaan met de sollicitatieplicht van ouderen die langdurig niet aan de bak komen. Dit blijkt uit antwoorden op vragen die gesteld zijn door Hart voor Den Haag/Groep de Mos. “Het college begrijpt dat het frustrerend kan zijn, als sollicitaties telkens op niets uitlopen. Daarom beoordelen we in het individuele geval op basis van opleiding, werkervaring, interesses, motivatie, vaardigheden en individuele omstandigheden hoe groot de afstand tot de arbeidsmarkt is. Indien een bijstandsgerechtigde een té grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft, waardoor re-integratie naar betaald werk op termijn niet mogelijk is, wordt hij of zij niet verplicht om te solliciteren. Dan wordt gekozen voor een participatietraject, zoals vrijwilligerswerk of mantelzorg”, zo schrijft het stadsbestuur.

Raadslid Janice Roopram is blij met de beantwoording: “Zoals eerder ook aangegeven schrijven wij oudere werknemers niet af. Tegelijkertijd helpen we niemand met nodeloze sollicitatiebrieven, terwijl Haagse ouderen tot aan hun pensioen in de vorm van mantelzorg of een andere vrijwilligersfunctie al van enorme waarde (kunnen) zijn voor onze stad. Dit betreft vaak mensen die er al dertig of veertig jaar arbeidsverleden op hebben zitten. Aan jarenlang nodeloos solliciteren als langdurig werkloze komt voor 60-plussers eindelijk een eind! Dit scheelt een hoop frustratie en bureaucratie; win-win!”

Roopram vroeg ook naar de stand van zaken omtrent de aanstelling van een Haagse ouderenambassadeur. Hierop laat het college weten dat aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar de ouderenambassadeur zal worden aangesteld. Op dit moment wordt nog gezocht naar een ambassadeur met affiniteit met Den Haag.