Raadslid René Oudshoorn: “Bewoners gedupeerd door experimentele duurzaamheidsdrift Vestia en gemeente”.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vraagt aandacht voor de falende zeewatercentrale in Duindorp. Het weekend van 29 september was het voor honderden inwoners van Duindorp weer raak, zij waren niet voorzien van warm water. Eerder was er een dagenlange storing in de koudste periode van februari dit jaar, dus zaten de bewoners letterlijk in de kou. Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad beginnen de problemen zich op te stapelen rond de zeewarmtecentrale, want deze heeft vanaf de start nog geen jaar zonder storing gedraaid. Raadslid René Oudshoorn stelt dat er, samen met woningcorporatie Vestia, moet worden ingegrepen om te voorkomen dat mensen deze winter wederom in de kou zitten.

Raadslid René Oudshoorn gaat vragen stellen aan het stadsbestuur: “Vestia communiceert niet of nauwelijks wanneer storingen zich voordoen. Bewoners hebben een weekend geen warm water en weten niet waar dit vervolgens concreet aan ligt. Achteraf krijgen ze te horen dat ze de warmtepomp niet hadden moeten herstarten omdat dit er toe zal leiden dat nog meer rotzooi in de filters van de warmtepompen terecht komt. Te laat omdat alle bewoners de warmtepomp proberen te herstarten om toch een douche te kunnen nemen.”

Tot overmaat van ramp heeft het onderhoudsbedrijf van de warmtepompen in de koopwoningen zich teruggetrokken en is de leverancier van deze pompen failliet gegaan waardoor onderdelen niet meer leverbaar zijn. Deze huiseigenaren worden geconfronteerd met peperdure reparaties tot wel enkele duizenden euro’s of zelfs vervanging van de pomp die ca 10.000 euro kost. Bewoners zijn nu eigenaar van een warmtepomp waar al 5 jaar geen onderhoud meer aan is verricht. Simpelweg om het feit dat geen enkele partij in Nederland een service contract aan wil bieden. De reden blijkt vaak dat ze bekend zijn met de problematiek rondom de Zeewatercentrale en het vuil wat in de waterpompen terecht komt uit de zeewatercentrale. Overleg over de problemen ligt ook stil, sinds april wordt er niet meer gecommuniceerd vanuit de kerngroep van bewoners, noch vanuit Vestia of de gemeente.

Oudshoorn Raadslid René Oudshoorn wil dat er eindelijk een oplossing komt: “Bewoners van Duindorp die aangesloten zijn op de zeewatercentrale zijn nu de dupe van de experimentele duurzaamheidsdrift van de gemeente en Vestia. Al jaren roept Hart voor Den Haag/Groep de Mos alleen gebruik te maken van in de praktijk bewezen techniek, maar deze zeewatercentrale kent tot nu toe alleen maar problemen. Nu zitten bewoners regelmatig in de kou en kunnen niet douchen omdat er enkel koud water uit de kraan komt. Bovendien mogen eigenaren van een koopwoning nu zelf opdraaien voor de kosten van een defecte waterpomp door troep uit de zeewatercentrale waar ze zelf part noch deel aan hebben. Ik wil dat de gemeente samen met Vestia met een duurzame oplossing komt voor deze gedupeerde bewoners”.

Lees hier schriftelijke vragen