Janice Roopram: “Je kunt niet zomaar voorzieningen voor ouderen weghalen middenin een crisis”

Het verdwijnen van het laatste ING-kantoor in Loosduinen leidt tot veel onrust onder ouderen. Hart voor Den Haag vraagt om politieke actie. Raadslid Janice Roopram ontvangt veel berichten van bezorgde en soms ook boze ouderen: “Een bank of pinautomaat om de hoek is gewoon keihard nodig voor senioren om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het is van cruciaal belang dat de woningen van ouderen aangepast worden en dat er voorzieningen zijn in de buurt, zoals een supermarkt, een zorgcentrum (huisarts/tandarts) de apotheek én de bank of een pinautomaat. Ik begrijp niet dat er geen rekening wordt gehouden met de ouderen in Loosduinen. Die moeten gewoon servicegericht door iemand geholpen worden, ín hun buurt. Het stadsbestuur moet ingrijpen.”

Ouderen maken zich tevens zorgen over het verdwijnen van contant geld uit het dagelijks betaalverkeer. Dat komt onder meer omdat velen van hen niet kunnen en willen internetbankieren. Online bankieren is volgens de ouderenbond ANBO niet voor iedereen haalbaar. Uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de ouderen niet kan internetbankieren of dat niet durft. Met cash betalen blijft voor ouderen dus van cruciaal belang. Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, ook al hebben ze een computer en zijn ze online actief. De ouderenbond ANBO is er niet over te spreken dat servicepunten van banken worden opgeheven en dat geldautomaten verdwijnen. Het verdwijnen van het ING-kantoor in Loosduinen leidt dan ook tot veel onrust onder ouderen. Ook gehandicapten en laaggeletterden maken gebruik van het aanwezige bankgebouw.

De ANBO vreest ook dat als bankfilialen en servicepunten verdwijnen, ouderen niet meer in de buurt met hun bankzaken terecht kunnen en afhankelijk worden van anderen om hun financiën te regelen. Dat maakt ze vatbaarder voor financiële misbruik.

Loosduinen

Stadsdeel Loosduinen heeft het hoogste percentage aan inwoners van 65 jaar en ouder. “Gezien de toenemende vergrijzing in onze stad ben ik benieuwd hoe het stadsbestuur hierop zal inspelen. Het lijkt me toch meer dan logisch dat er rekening gehouden moet worden met de leeftijdscategorie in de wijken bij de inrichting en de voorzieningen voor de inwoners aldaar? Wij willen dat Den Haag een échte seniorvriendelijke stad moet zijn. De ouderen wordt nu verzocht in de toekomst een eind te gaan reizen voor bankzaken. Dat kan natuurlijk niet; je kunt niet zomaar voorzieningen voor ouderen weghalen middenin een crisis. Zeker niet als je als gemeente eenzaamheid wil bestrijden. Dus we verzoeken het stadsbestuur met klem de banken in kwestie te benaderen. Ook willen we weten of er meer van dit soort voornemens zijn van andere banken in andere wijken.”

Roopram stelt raadsvragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen