Raadslid William de Blok: “Klachten moeten bij de bron worden aangepakt! We hopen dat de wethouder deze boodschap luid en duidelijk wil overbrengen aan de corporaties”

Mede op aandringen van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos zijn verschillende stappen gezet om vocht- en schimmelproblemen in Haagse corporatiewoningen op te lossen én te voorkomen. Zo heeft de partij een motie ingediend waarin werd verzocht met een plan te komen om vocht en schimmel aan te pakken. Een deel van de Haagse corporatiewoningen kampt met hardnekkige vocht en schimmel. Dit veroorzaakt gezondheidsklachten.

Uit een brief van de wethouder over hoe de vocht en schimmel word aangepakt blijkt dat corporaties eindelijk aandacht schenken aan het probleem.

Raadslid William De Blok van Hart voor Den Haag/Groep de Mos ziet vooral veel ruimte voor verbetering: ”Het monitoren en registreren van klachten gaat prima, maar dat is niet waar het om gaat. Het gaat erom dat de klachten vervolgens worden opgepakt en afgehandeld zodat de vocht- en schimmelproblematiek met wortel en tak wordt uitgeroeid. Experts moeten dus bij de mensen langs en de problemen verhelpen. “Tijdens werkbezoeken kom ik veel slecht onderhouden sociale huurwoningen tegen, bewoners geven aan dat ze hun probleem bij de corporatie hebben gemeld maar dat ze vervolgens niemand van de corporatie zien. Vaak bellen ze dan ook de pandbrigade maar die neemt alleen de situatie op.”

De Blok is zelfs bekend met een geval waar een corporatie wel iemand stuurt, maar dit is enkel een schilder die over de vochtvlekken heen schildert en verrotte kozijnen met plamuur opvult. De Blok: “Wij willen dus geen knip- en plakwerk meer, maar een oplossings- en servicegerichte aanpak van vochtproblemen. Mensen worden er gewoon hartstikke ziek van, dus moeten klachten bij de bron worden aangepakt! We hopen dat de wethouder deze boodschap luid en duidelijk wil overbrengen aan de corporaties”.

Woensdagochtend vergadert de gemeenteraad over de vocht- en schimmelaanpak van Haagse woningen.